Санкциите срещу Русия нагорещиха силно пазара на танкери и цените хвърчат Снимка: © Getty Images

Цените на товарните превози със супертанкери скачат чувствително с увеличаването на износа на суров петрол от Близкия изток за Азия. Разходите за наемане достигат най-високите си стойности от април насам, тъй като през юни се резервират повече товари, според източници от индустрията и данни от Refinitiv Eikon.

По данни на корабната брокерска компания Meiwa International в четвъртък индексът за наемане на много голям танкер за превоз на суров петрол (VLCC) от Близкия изток до Китай, Япония и Сингапур надхвърля 80, което е най-високото ниво от април насам.

Повишаването на ставките идва на фона на предстоящия ръст в търсенето на суров петрол в Азия през третото тримесечие – докато рафинериите приключват с поддръжката и увеличават производството си, за да посрещнат летните пикове. Източниците твърдят, че подемът на резервациите е довел до ограничаване на регионалните наличности от кораби в краткосрочен план, докато рязкото покачване на цените на танкерите от Запада допълнително е подобрило настроенията в Азия.

Пазарът „сега наистина се разгорещява“, заяви пред Reuters корабен брокер, пожелал анонимност. „Виждаме повече товари в края на юни, отколкото се очакваше.“ За сравнение, в момента има наети 156 танкера, докато през май бройката бе 137.

„Пазарът значително се ускори през седмицата, като основните маршрути до Азия се котираха на много по-високи нива в сравнение с предходната седмица, което е сигнал, че през август ще има повече пристигания в Китай“, каза Емрил Джамил, анализатор за суров и мазут на Refinitiv.

Поскъпването на танкерните превози идва на фона на разместванията на пазара на горива след санкциите срещу Русия. ЕС забрани руските петролни продукти, а страната започна да пренасочва товари към Северна Африка и Азия. В същото време Европа започна да купува от Близкия Изток, Азия и Северна Америка, за да замести вноса от Русия.

Това разместване на глобалната търговия с горива, заедно с по-дългите разстояния, които танкерите трябва да прекосяват, за да доставят руския петрол на нови локации, повиши търсенето на танкери.

За сравнение, американският суров петрол, пристигнал в Азия през юни, се очаква да достигне исторически максимум от 9,96 млн. тона, което е с 27,9% повече в сравнение с май, каза той.

През следващите седмици се очаква допълнително повишаване на ставките.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023