Снимка: © Getty Images

На 1 април руски военен самолет казна на летище „Дж. Ф. Кенеди“ в Ню Йорк и пренесе успешно доставка на респиратори от Москва, които да помогнат на САЩ в борбата срещу продължаващата пандемия от коронавирус. Снимките от доставката обаче показаха, че респираторните апарати са модел „Aventa-M“ – марка, произведена от филиал на санкционирана от Вашингтон руска компания.

Информацията е на NBC и на руската медия RBC. Според тяхпроизводителят на респираторите е Ural Instrument Engineering Plant (UPZ), чиято централа се намира в Челябинск – на близо 1500 км от Москва. Тя е част от холдинговото дружество CRET, което, от своя страна, е подразделение на руската държавна копропация „Ростех“. Последната е технологичен конгломерат, съдаден в края на 2007 г. за съдействане в разработката, производството и износа на високотехнологична промишлена продукция за граждански и военни цели. 

Важното в случая обаче е, че CRET е в списъка на санкционираните от САЩ компании още от 2014 насам. Това означава, че американски граждани и организации нямат право да правят трансакции с нея, освен ако Министерството на финансите не издаде специално разрешение. Под ограниченията попада и всяка дъщерна компания на CRET.

Американското правителство не е имало правото да купува от CRET, каза Брайън О’Туул – бивш висш съветник на департамента, налагащ санкциите към Министерството на финансите.

От KRET съобщават, че компанията доставя респиратори само в Русия. „Rostec Enterprises произвежда и предоставя на вътрешния пазар редица решения за борба срещу разпространението на коронавируса, включително термични камери, уреди за пречистване на въздуха, антисептични средства и респираторни апарати“, съобщиха от концерна за RBC. От компанията добавиха, че „вземането на решения за междудържавни помощи е в правомощията на президента и правителството“.

Според източници на RBC в „Ростех“ UPZ произвежда не повече от 10 респиратора на ден. Компанията няма как да е имала време да произведе такива за САЩ. Най-вероятно самата компания ги е закупила от различни складове.

САЩ не са купили медицинско оборудване директно от CRET. Въпреки всичко това не анулира потенциално нарушение на режима на санкциите. О’Туул споделя: „Разбира се, Службата за контрол на чуждестранните активи винаги може да издаде специален вътрешен лиценз за сделка, включваща санкциониран човек или фирма. Но администрацията на Тръмп може да не е издала този лиценз“.
По този начин САЩ може да е нарушила собствените си санкции, прави заключение О’Туул.

„Руският военен самолет An-124 носи хуманитарна помощ чрез Министерството на индустрията и търговията на Русия. Мярката беше съгласувана между президентите на двете страни“, каза руският посланик в САЩ Анатоли Антонов, след като Доналд Тръмп бе провел разговор с Владимир Путин. 

„САЩ се съгласи да закупи нужното медицинско оборудване от Русия, включително респираторни апарати и лични защитни облекла, които бяха пренесени на 1 април в Ню Йорк“, обяви държавният говорител Морган Ортагус. Не се споменаваше цената, но на 2 април стана ясно, че Вашингтон не получава медицинските приспособления на ниска цена.

Половината от пратката е за сметка на Руския инвестиционен фонд (RDIF), а другата част е заплатена от САЩ. Това съобщи служителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Закарова, цитирана от RBC, а RDIF потвърди информацията. Нито Москва, нито Вашингтон обаче оповестиха общата сума на доставката.


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа