Санкционирана от Вашингтон руска компания е доставила респираторите на САЩ Снимка: © Getty Images

На 1 април руски военен самолет казна на летище „Дж. Ф. Кенеди“ в Ню Йорк и пренесе успешно доставка на респиратори от Москва, които да помогнат на САЩ в борбата срещу продължаващата пандемия от коронавирус. Снимките от доставката обаче показаха, че респираторните апарати са модел „Aventa-M“ – марка, произведена от филиал на санкционирана от Вашингтон руска компания.

Информацията е на NBC и на руската медия RBC. Според тяхпроизводителят на респираторите е Ural Instrument Engineering Plant (UPZ), чиято централа се намира в Челябинск – на близо 1500 км от Москва. Тя е част от холдинговото дружество CRET, което, от своя страна, е подразделение на руската държавна копропация „Ростех“. Последната е технологичен конгломерат, съдаден в края на 2007 г. за съдействане в разработката, производството и износа на високотехнологична промишлена продукция за граждански и военни цели.

Важното в случая обаче е, че CRET е в списъка на санкционираните от САЩ компании още от 2014 насам. Това означава, че американски граждани и организации нямат право да правят трансакции с нея, освен ако Министерството на финансите не издаде специално разрешение. Под ограниченията попада и всяка дъщерна компания на CRET.

Американското правителство не е имало правото да купува от CRET, каза Брайън О’Туул – бивш висш съветник на департамента, налагащ санкциите към Министерството на финансите.

От KRET съобщават, че компанията доставя респиратори само в Русия. „Rostec Enterprises произвежда и предоставя на вътрешния пазар редица решения за борба срещу разпространението на коронавируса, включително термични камери, уреди за пречистване на въздуха, антисептични средства и респираторни апарати“, съобщиха от концерна за RBC. От компанията добавиха, че „вземането на решения за междудържавни помощи е в правомощията на президента и правителството“.

Според източници на RBC в „Ростех“ UPZ произвежда не повече от 10 респиратора на ден. Компанията няма как да е имала време да произведе такива за САЩ. Най-вероятно самата компания ги е закупила от различни складове.

САЩ не са купили медицинско оборудване директно от CRET. Въпреки всичко това не анулира потенциално нарушение на режима на санкциите. О’Туул споделя: „Разбира се, Службата за контрол на чуждестранните активи винаги може да издаде специален вътрешен лиценз за сделка, включваща санкциониран човек или фирма. Но администрацията на Тръмп може да не е издала този лиценз“.
По този начин САЩ може да е нарушила собствените си санкции, прави заключение О’Туул.

„Руският военен самолет An-124 носи хуманитарна помощ чрез Министерството на индустрията и търговията на Русия. Мярката беше съгласувана между президентите на двете страни“, каза руският посланик в САЩ Анатоли Антонов, след като Доналд Тръмп бе провел разговор с Владимир Путин.

„САЩ се съгласи да закупи нужното медицинско оборудване от Русия, включително респираторни апарати и лични защитни облекла, които бяха пренесени на 1 април в Ню Йорк“, обяви държавният говорител Морган Ортагус. Не се споменаваше цената, но на 2 април стана ясно, че Вашингтон не получава медицинските приспособления на ниска цена.

Половината от пратката е за сметка на Руския инвестиционен фонд (RDIF), а другата част е заплатена от САЩ. Това съобщи служителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Закарова, цитирана от RBC, а RDIF потвърди информацията. Нито Москва, нито Вашингтон обаче оповестиха общата сума на доставката.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024