Санкционирана от Вашингтон руска компания е доставила респираторите на САЩ Снимка: © Getty Images

На 1 април руски военен самолет казна на летище „Дж. Ф. Кенеди“ в Ню Йорк и пренесе успешно доставка на респиратори от Москва, които да помогнат на САЩ в борбата срещу продължаващата пандемия от коронавирус. Снимките от доставката обаче показаха, че респираторните апарати са модел „Aventa-M“ – марка, произведена от филиал на санкционирана от Вашингтон руска компания.

Информацията е на NBC и на руската медия RBC. Според тяхпроизводителят на респираторите е Ural Instrument Engineering Plant (UPZ), чиято централа се намира в Челябинск – на близо 1500 км от Москва. Тя е част от холдинговото дружество CRET, което, от своя страна, е подразделение на руската държавна копропация „Ростех“. Последната е технологичен конгломерат, съдаден в края на 2007 г. за съдействане в разработката, производството и износа на високотехнологична промишлена продукция за граждански и военни цели.

Важното в случая обаче е, че CRET е в списъка на санкционираните от САЩ компании още от 2014 насам. Това означава, че американски граждани и организации нямат право да правят трансакции с нея, освен ако Министерството на финансите не издаде специално разрешение. Под ограниченията попада и всяка дъщерна компания на CRET.

Американското правителство не е имало правото да купува от CRET, каза Брайън О’Туул – бивш висш съветник на департамента, налагащ санкциите към Министерството на финансите.

От KRET съобщават, че компанията доставя респиратори само в Русия. „Rostec Enterprises произвежда и предоставя на вътрешния пазар редица решения за борба срещу разпространението на коронавируса, включително термични камери, уреди за пречистване на въздуха, антисептични средства и респираторни апарати“, съобщиха от концерна за RBC. От компанията добавиха, че „вземането на решения за междудържавни помощи е в правомощията на президента и правителството“.

Според източници на RBC в „Ростех“ UPZ произвежда не повече от 10 респиратора на ден. Компанията няма как да е имала време да произведе такива за САЩ. Най-вероятно самата компания ги е закупила от различни складове.

САЩ не са купили медицинско оборудване директно от CRET. Въпреки всичко това не анулира потенциално нарушение на режима на санкциите. О’Туул споделя: „Разбира се, Службата за контрол на чуждестранните активи винаги може да издаде специален вътрешен лиценз за сделка, включваща санкциониран човек или фирма. Но администрацията на Тръмп може да не е издала този лиценз“.
По този начин САЩ може да е нарушила собствените си санкции, прави заключение О’Туул.

„Руският военен самолет An-124 носи хуманитарна помощ чрез Министерството на индустрията и търговията на Русия. Мярката беше съгласувана между президентите на двете страни“, каза руският посланик в САЩ Анатоли Антонов, след като Доналд Тръмп бе провел разговор с Владимир Путин.

„САЩ се съгласи да закупи нужното медицинско оборудване от Русия, включително респираторни апарати и лични защитни облекла, които бяха пренесени на 1 април в Ню Йорк“, обяви държавният говорител Морган Ортагус. Не се споменаваше цената, но на 2 април стана ясно, че Вашингтон не получава медицинските приспособления на ниска цена.

Половината от пратката е за сметка на Руския инвестиционен фонд (RDIF), а другата част е заплатена от САЩ. Това съобщи служителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Закарова, цитирана от RBC, а RDIF потвърди информацията. Нито Москва, нито Вашингтон обаче оповестиха общата сума на доставката.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024