“След убийството на Иван Владимиров - за първи път ме обзе гняв. Нямаше как да остана равнодушна, защото моето равнодушие би било равносилно на престъпление." каза пред Nova съпругата на убития до "Женския пазар" Иво Андреев - Надя, която даде първото си интервю след трагичния инцидент. Надя е майка на две деца, Иво има и трето. Младата жена вече не живее на злополучния адрес, където е било семейното им жилище. Обвиняемият за убийството - 62-годишният Константин Дамов, остава в ареста.

Случаите на психолога Иван Владимиров и на Иво Андреев са абсолютно идентични - и двамата застреляни от агресивни и нестабилни съседи, притежаващи оръжие. За полицията това са битови инциденти.

И в двата сюжета има бездействие на полицията и отказ на институциите да разглеждат жалбите на потърпевшите. В случая на Надя и Иво оплакванията към институциите били "безброй", разказа съпругата на Андреев пред Nova. Тя цитира кварталния, който казал "няма ли да се разберете вече помежду си" и посъветвал Иво да си вземе електрошок.

“Институциите не работят. Ние нямаме контрол и инструмент, с който да се защитим”, каза младата жена.

След като Надя е ударена от съседа им, докато е бременна в четвъртия месец, на стълбите на кооперация, те подават поредната жалба, но получават писмо от прокуратурата, че не може да се образува досъдебно производство, защото нямало достатъчно свидетели.

“Аз бях в четвъртия месец. Той започна да ни обижда. В момента, в който аз му казах да спре да рита и да поговорим човешки, той тръгна към мен и замахна с юмрук към корема ми. В този момент Иво го изрита с крак, за да го отблъсне”, разказва Надя.

Малко по-късно мъжът се връща и започва да тропа по врата на семейството. “Иво ми каза, че това е пистолет и иска да ни убие”, разказа Надя. Самата тя тогава не е вярвала, че съседът им може да е въоръжен, мислела, че тропа с камък.

"Сега си давам сметка, че сме живеели в постоянен страх", коментира тя и сподели, че семейството е обмисляло да замине за Франция, за да потърси някакво спокойствие. Плановете им са били това да стане в близките месеци.

Надя направи паралел и със застреляния Иван Владимиров:

“Бях шокирана от това, че случаят е толкова брутално идентичен. Преживях всичко, което ми се случи в първите дни след убийството на мъжа ми. Този път без да съм шокирана. Беше изключително болезнено и трудно за мен, защото вече имах трезва представа”,

“Безсънието се върна, започнах трескаво да мисля, чета и слушам в тази посока. Гледах интервю на Иван, в което той коментира случаят на Иво. Не можех да спра да ровя в този случай и да си припомням всички етапи от нашия случай”, разказа мотивацията си да говори пред медиите Надя Андреева. Жената допълни, че е сменила фазата на тъгата с тази на гнева.

Надя сподели и повече подробности за деня, в който мъжът ѝ е убит. По думите ѝ Дамов е използвал всичките куршуми. Стрелял е в корема и в главата на Иво Андреев. Насочил е пистолет и към един от майсторите, които в този момент, заедно с Иво са поставяли междинна врата в общите части на кооперацията.

“Слязох по стълбите, видях Иво - целия в кръв, лежеше, беше в безсъзнание, но дишаше”, разказа още жената. Тогава Константин Дамов я заплашва, като заявява, че тя “е следващата”. По чудо не стреля.

На 4-та минута идва първата патрулна кола на МВР, след нея още няколко. Линейката пристига за 14 минути. “Иво спря да диша малко преди линейката да дойде. Вътре в себе си продължавах да тая огромна надежда той да е жив", продължава разказа си Надя.

От днешна гледната точка жената е убедена, че съседът ѝ е планирал убийството. “Преди този случай имахме директна заплаха, когато той каза на Иво: “Ще влезеш във входа и няма да излезеш. Няма да живееш много дълго”.

“Притеснявам се за дъщеря ми, която е на 6 г. Тя знае, че баща ѝ е починал, но не знае как. Притеснявам се какво ще ѝ отговоря един ден. Искам да имам добър отговор за нея. Искам да имам очи пред нея и да й кажа, че в живота е важно да си добър и честен, че се случват разни лоши неща на добрите хора, но лошите - си получават заслуженото”, казва още Надя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024