Сър Шон Конъри почина на 90-годишна възраст Снимка: © Getty Images

Шотландският актьор сър Шон Конъри е починал на 90-годишна възраст, съобщи BBC, позовавайки се на семейството му.

Той е починал в съня си. Конъри е бил на Бахамските острови и от определено време насам не се е чувствал в добро здравословно състояние, споделиха близките му.

„Всички опитваме да осъзнаем това огромно нещо, което се случи, макар от известно време баща ми да не се намираше в добро състояние“, каза синът на легендата Джейсън Конъри. „Това е тъжен ден за всички, които познаваха и обичаха моя баща. Също е тъжна загуба за всеки по света, насладил се на прекрасния дар, който той притежаваше като актьор“.

Благодарим ти за филмите, скъпи Шон Конъри

Шотландецът е първият, който се превъплъти в ролята на „Джеймс Бонд“ и изведе агент 007 на големия екран в серията шпионски филми. Актьорската му кариера продължи десетилетия наред, като спечели „Оскар“, две награди БАФТА и три „Златни глобуса“.

Роден е на 25 август 1930 г. във Фаунтънбридж, Единбург. Детството му не е такова, за каквото повечето хора си мечтаят - още на 16 се присъединява към Кралските военноморски сили, а после работи като шофьор на камион, спасител и дори полира ковчези. Още в късните си тийнейджърски години става гол модел за художниците от Колежа по изкуства в Единбург.

Първоначално помага зад сцената в King’s Theatre, но скоро талантът му – а и физиката му – са забелязани от големите играчи в кино индустрията. Конъри започва кариерата си в седмото изкуство в средата на 50-те и първоначално играе второстепенни роли. Не и докато двама продуценти от Холивуд не тръгнали да търсят актьор за новия си шпионски филм. След като няколко човека отказали, Шон Конъри се явил на кастинг и бил приет за ролята, която дава смисъл на цялата му кариера.

Първият филм за Джеймс Бонд – „Dr. No“, става най-големият хит през 1962. Следва втората продукция от серията – „От Русия с любов“, а шотландецът се изявява още в „Голдфингър“, „Операция „Мълния“, „Човек живее само два пъти“ и „Диамантите са вечни“.

Сър Шон Конари участваше още в "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход", "Недосегаемите", "Скалата", "Името на розата", "Шотландски боец", "Клопка", „Мъжът, който искаше да бъде крал“ и други.

Преди 45 г. сър Конъри сключи брак с мароканско-френската жудожничка Мишлен Рокебрюн. Единственият му син Джейсън Конъри е от първия му брак – с австралийската актриса Даян Силенто.

През 2000 г. кралица Елизабет Втора връчи на актьора рицарско звание на специална церемония.


Шон Конъри на 90: Човекът, който полираше ковчези, преди да стане Джеймс Бонд


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024