Шон Конъри на 90: Човекът, който полираше ковчези, преди да стане Джеймс Бонд Снимка: © Twitter

Да те обявят за „най-секси мъж“ в света на 59-годишна възраст е изключително постижение. Когато списание People даде тази награда на Шон Конъри през 1989, най-добрите дни от кариерата му, изглежда, бяха преминали. Шотландецът се превърна в жива легенда с участията си в първите пет филма за Джеймс Бонд, спечели не само „Оскар“, но и сърцата на феновете.

Днес сър Томас Шон Конъри празнува своя 90-и рожден ден. Роден е на 25 август 1930 г. във Фаунтънбридж, Единбург. Детството му не е такова, за каквото повечето хора си мечтаят - още на 16 се присъединява към Кралските военноморски сили, а после работи като шофьор на камион, спасител и дори полира ковчези. Още в късните си тийнейджърски години става гол модел за художниците от Колежа по изкуства в Единбург.

Превъртаме лентата до момента, в който Конъри е на 60 години, и можем да установим, че дори на тази напреднала възраст запазва добрия си външен вид. Неговата харизма се променя, но не изчезва. Мускулите му, които го правят перфектния Бонд, са си на място и „датират“ още от времената, в които се е занимавал с бодибилдинг. Дори печели националния шампионат на Шотландия.

Шон Конъри на 90: Човекът, който полираше ковчези, преди да стане Джеймс Бонд

Интересното е, че можеше да гледаме сър Конъри не на големия кино екран, а на футболния терен. Като млад кара проби в тима East Fife и играе контрола срещу местен състав, когато тогавашният мениджър на Манчестър Юнайтед – сър Мат Бъзби, го забелязва. Предлага му 25 паунда на седмица, за да играе за отбора му, но шотландецът отказва: „Осъзнах, че един топ футболист приключва след 30 години, а вече бях на 23. Реших да стана актьор и това се оказа един от най-умните ми ходове“, припомня си Конъри.

Първоначално помага зад сцената в King’s Theatre, но скоро талантът му – а и физиката му – са забелязани от големите играчи в кино индустрията. Конъри започва кариерата си в седмото изкуство в средата на 50-те и първоначално играе второстепенни роли. Не и докато двама продуценти от Холивуд не тръгнали да търсят актьор за новия си шпионски филм. След като няколко човека отказали, Шон Конъри се явил на кастинг и бил приет за ролята, която дава смисъл на цялата му кариера.

Първият филм за Джеймс Бонд – „Dr. No“, става най-големият хит през 1962. Оказва се, че Конъри е перфектният избор за ролята на агента на Британските тайни служби. Следва втората продукция от серията – „От Русия с любов“, а шотландецът се изявява още в „Голдфингър“, „Операция „Мълния“, „Човек живее само два пъти“ и „Диамантите са вечни“.

По това време Конъри вече е международна звезда, но твърди, че не му плащат достатъчно. След петия филм за Агент 007 актьорът си дава почивка и търси роли във филми от друг жанр. Но се завръща за „Диамантите са вечни“ от 1971 – само за да дари рекордното си възнаграждение от 1 милион долара на шотландска благотворителна организация, на която е съосновател.

Шон Конъри като млад

12 години по-късно отново го убеждават да се превъплъти в ролята на Джеймс Бонд за филма „Никога не казвай никога“ – това е последната му поява на екрана в ролята на тайния агент.

Наред с успехите покрай поредицата, Конъри се утвърждава като актьор, който може да играе различен тип роли. В историята ще останат впечатляващите му превъплъщения в „Мъжът, който искаше да бъде крал“ от 1975, „Името на розата“ по романа на Умберто Еко (1986) и „Недосегаемите“ от 1987 г. Именно за последната продукция печели единствения си „Оскар“ – за най-добра поддържаща роля. Персонажът Джим Малоун му носи и един от трите приза „Златен глобус“, а в колекцията си има и две награди БАФТА.

Шон Конъри прави блокбъстъри филмите „Highliander“ от 1985, „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“ от 1989 и „Робин Худ“ две години по-късно. През 90-те години вече се появява в по-малко известни продукции.

Шон Конъри на различни възрасти - млад - 1990

Конъри винаги ще помни момента, в който получи титлата „сър“. През 2000 г. кралица Елизабет Втора му връчи рицарско звание на специална церемония. Казва обаче, че за него по-важна е била наградата „Свободата на града“, дадена от общината на родния му Единбург. Причината – актьорът винаги е бил един от най-гръмките гласове за независимостта на Шотландия и създаде фондация, за да помага на талантливи млади шотландци.

Преди 45 г. сър Конъри сключи брак с мароканско-френската жудожничка Мишлен Рокебрюн. Единственият му син Джейсън Конъри е от първия му брак – с австралийската актриса Даян Силенто.

След като с Рокебрюн си купиха няколко къщи в Шотландия, Испания и на Бахамските острови, Конъри спря да се появява често в публичното пространство. Той се наслаждава на Бахамите, практикувайки едно от любимите си хобита – голф.

Шон Конъри 2003

Макар да се появиха спекулации, че може да играе в нов филм от поредицата „Индиана Джоунс“, засега изглежда сякаш ролята му в „Лигата на необикновените“ от 2003 ще си остане последната. Това не е никак лошо заглавие за последен филм – през годините сър Шон Конъри е доказал, че е необикновен – и големия екран, и извън него.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024