Сарафов уличи прокурора по "Барселонагейт" в нарушения

Прокурорът от Софийската градска прокуратура (СГП) Стефан Христов, който наблюдава делото "Барселонагейт" срещу Бойко Борисов, беше уличен в нарушения на служебните си задължения в доклад на ръководството на прокуратурата.

Проверката обхаваща не само Христов, а и още няколко души, които се занимават с т.нар. "дела на трупчета" срещу политици и магистрати, и беше назначена от и.д. главния прокурор Борислав Сарафов.

Христов е уличен в "неритмичност във воденето на делото" - например, с периоди от по 2-3 месеца без никаква работа по разследването, последвани от рязко забързване на прокурора в периода след 15 май 2023 г., или деня, в който тогавашния главен прокурор Иван Гешев обяви, че отказва да подаде оставката си и обвини лидера на ГЕРБ в политически натиск.

Точно тогава Гешев обяви и че негов "съученик" - прокурор по "Барселонагейт" - му е сигнализирал за опит на Борислав Сарафов да прекрати производството по ключовия случай за пране на пари.

Това е втората проверка, насочена срещу Христов - първата засягаше това, че накарал четирима служители на прокуратурата да работят в почивен ден, без да уведоми административния си ръководител.

Разследването на "Барселонагейт" мина през доста "ръце" - първоначално се водеше в Специализираната прокуратура, но след закриването ѝ мина към Софийската градска прокуратура. Няколко пъти беше поемано под особен надзор от по-висша инстанция. От март 2021 г. Стефан Христов е част от наблюдаващия екип, а от октомври 2021 г. е единствен наблюдаващ прокурор.

Най-видно е бездействието в първите 8 месеца от разследването, когато според вътрешната проверка са проведени само 4 разпита на свидетели. В един от случаите протоколът е "изготвен в нарушение на НПК, изискани са еднократно документи и е възложен превод на постъпили материали".

Този период съвпада с времето, в което делото е при Спецпрокуратурата, а Бойко Борисов все още беше на власт (от февруари до декември 2020 г.).

Проверяващите са установили, че е назначена "финансово-счетоводна експертиза въпреки липсата на приобщени по делото счетоводни документи и разкрита данъчна и банкова тайна".

"Поради това и вещите лица не са могли да изготвят заключение по назначената експертиза", се казва в информацията.

Големи забавяния са констатирани и при възлагането на преводи, става ясно от проверката.

"Особено фрапиращо е допуснатото забавяне при възлагането на превод на получени на 07.07.2022 г. от Кралство Испания документи. След цели пет месеца започва изпращането на документите за превод, като това става на етапи и с 10 броя отделни прокурорски постановления. Въпреки ползването на преводаческа агенция и необходимостта от извършването на превод от европейски език (испански), същият е възлаган на един и същ преводач. Като краен резултат – преводът на документите от Кралство Испания е бил готов в цялост близо една година по-късно", се казва още по делото.

За разлика от протакането на разследването между 2020 и първите месеци на 2023 - след пресконференцията на Гешев прокуратурата рязко е започнала да се интересува от "Барселонагейт".

"В рамките на само месец и половина са разпитани 17 свидетели, назначени са две компютърно-технически експертизи, извършени са претърсвания и изземвания, отправени са искания за разкриване на банкова, данъчна, осигурителна информация, както и е отправено предложение за снемане на имунитет на народен представител", пише в проверката.

"Крайният извод, който проверяващият екип прави, е, че по делото от страна на наблюдаващия прокурор е допусната неритмичност в извършването на действия по разследването", се казва в информацията.

Същият прокурор е уличен и в "неритмичност" по дело за престъпление по служба срещу неназован магистрат.

"Инспекцията констатира, че в определен период от време, а именно от образуването на досъдебното производство на 05.04.2022 г., до 22.11.2022 г., същото е водено ритмично. След това обаче за период от 4 месеца до 17.03.2023 г. по досъдебното производство не са извършвани никакви действия. Установява се още, че между постъпването на доклад от водещия разследването следовател на 29 март т.г. до извеждането на постановлението на прокурора е изминал период от месец и половина", се казва в информацията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024
Важно днес

САЩ дават 10 млн. долара за залавянето на руски хакер

Негова група е натрупала огромни печалби от откупи след кибератаки

14:09 - 08.05.2024