Сарафов уличи прокурора по "Барселонагейт" в нарушения

Прокурорът от Софийската градска прокуратура (СГП) Стефан Христов, който наблюдава делото "Барселонагейт" срещу Бойко Борисов, беше уличен в нарушения на служебните си задължения в доклад на ръководството на прокуратурата.

Проверката обхаваща не само Христов, а и още няколко души, които се занимават с т.нар. "дела на трупчета" срещу политици и магистрати, и беше назначена от и.д. главния прокурор Борислав Сарафов.

Христов е уличен в "неритмичност във воденето на делото" - например, с периоди от по 2-3 месеца без никаква работа по разследването, последвани от рязко забързване на прокурора в периода след 15 май 2023 г., или деня, в който тогавашния главен прокурор Иван Гешев обяви, че отказва да подаде оставката си и обвини лидера на ГЕРБ в политически натиск.

Точно тогава Гешев обяви и че негов "съученик" - прокурор по "Барселонагейт" - му е сигнализирал за опит на Борислав Сарафов да прекрати производството по ключовия случай за пране на пари.

Това е втората проверка, насочена срещу Христов - първата засягаше това, че накарал четирима служители на прокуратурата да работят в почивен ден, без да уведоми административния си ръководител.

Разследването на "Барселонагейт" мина през доста "ръце" - първоначално се водеше в Специализираната прокуратура, но след закриването ѝ мина към Софийската градска прокуратура. Няколко пъти беше поемано под особен надзор от по-висша инстанция. От март 2021 г. Стефан Христов е част от наблюдаващия екип, а от октомври 2021 г. е единствен наблюдаващ прокурор.

Най-видно е бездействието в първите 8 месеца от разследването, когато според вътрешната проверка са проведени само 4 разпита на свидетели. В един от случаите протоколът е "изготвен в нарушение на НПК, изискани са еднократно документи и е възложен превод на постъпили материали".

Този период съвпада с времето, в което делото е при Спецпрокуратурата, а Бойко Борисов все още беше на власт (от февруари до декември 2020 г.).

Проверяващите са установили, че е назначена "финансово-счетоводна експертиза въпреки липсата на приобщени по делото счетоводни документи и разкрита данъчна и банкова тайна".

"Поради това и вещите лица не са могли да изготвят заключение по назначената експертиза", се казва в информацията.

Големи забавяния са констатирани и при възлагането на преводи, става ясно от проверката.

"Особено фрапиращо е допуснатото забавяне при възлагането на превод на получени на 07.07.2022 г. от Кралство Испания документи. След цели пет месеца започва изпращането на документите за превод, като това става на етапи и с 10 броя отделни прокурорски постановления. Въпреки ползването на преводаческа агенция и необходимостта от извършването на превод от европейски език (испански), същият е възлаган на един и същ преводач. Като краен резултат – преводът на документите от Кралство Испания е бил готов в цялост близо една година по-късно", се казва още по делото.

За разлика от протакането на разследването между 2020 и първите месеци на 2023 - след пресконференцията на Гешев прокуратурата рязко е започнала да се интересува от "Барселонагейт".

"В рамките на само месец и половина са разпитани 17 свидетели, назначени са две компютърно-технически експертизи, извършени са претърсвания и изземвания, отправени са искания за разкриване на банкова, данъчна, осигурителна информация, както и е отправено предложение за снемане на имунитет на народен представител", пише в проверката.

"Крайният извод, който проверяващият екип прави, е, че по делото от страна на наблюдаващия прокурор е допусната неритмичност в извършването на действия по разследването", се казва в информацията.

Същият прокурор е уличен и в "неритмичност" по дело за престъпление по служба срещу неназован магистрат.

"Инспекцията констатира, че в определен период от време, а именно от образуването на досъдебното производство на 05.04.2022 г., до 22.11.2022 г., същото е водено ритмично. След това обаче за период от 4 месеца до 17.03.2023 г. по досъдебното производство не са извършвани никакви действия. Установява се още, че между постъпването на доклад от водещия разследването следовател на 29 март т.г. до извеждането на постановлението на прокурора е изминал период от месец и половина", се казва в информацията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023