Сърбия и Косово на ръба на конфликта: Косово отстъпи с месец за сръбските документи

За напрежение на границата между Сърбия и Косово съобщиха сръбските медии в неделя вечер. Според разпространената от тях информация на терен е имало разположени специалните части, сили на полицията и КФОР (международните мироопазващи сили в Косово, ръководени от НАТО), съобщава сръбската медия B92.net., цитирана от Нова телевизия. Според N1 косовската полиция е затворила пунктовете „Ярине” и „Бърняк", а етнически сърби са блокирали пътни артерии, по които се стига до границата на Косово със Сърбия в израз на недоволство от решенията на правителството в Прищина.

Причината е решение на косовските власти от 1 август да заменя личните им документи, издадени от сръбските власти, с такива, издадени от властите на Косово. Освен това властите на Косово бяха обявили, че ще заменят регистрационните табели на автомобилите на сърбите, които са издадени от сръбските власти, с табели, издадени от косовските власти.

Часове по-късно обаче, след намесата на международната общност и на американския посланик в Прищина Деф Ховение, позицията на Косово беше отложена.

След обсъждания с партньорите ни от Европа и САЩ, решихме да отложим прилагането на реципрочната мярка, касаеща регистрационните табели на автомобилите и картите за самоличност, с един месец, до 1 септември, гласи новата позиция на правителството на Косово, пише БТА, като се позовава на Асошиейтед прес. Настоява се обаче барикадите от сръбска страна да бъдат премахнати.

Косовският премиер Албин Курти заяви вчера, че става дума за реципрочна мярка, тъй като властите на Сърбия, която не признава независимостта на Косово, изискват същото от косоварите, които влизат на сръбска територия. Сръбските изисквания са още от 2008 година.

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел приветства решението на косовските власти да отложат прилагането на мерките с един месец и изрази надеждата си блокирането на пътища да приключи, предаде Ройтерс.

В неделя вечерта в Белград имаше среща на сръбския генерален щаб с държавния глава. Последва и обръщение към нацията от страна на президента Александър Вучич.

В него Вучич обясни, че се преговаря с КФОР и призова международната общност за намеса. Той благодари на сърбите от Косово и Метохия (КиМ) за "тяхната сдържаност и смелост". Сърбия все още отказва да признае суверенитета на бившата си провинция.

"Предстои ни най-трудната политическа борба. Благодаря ви, че запазихте сръбското име и фамилия на КиМ. Искам да благодаря на тези, които подкрепиха Сърбия - каза Вучич и добави - "Работим, за да успокоим всичко. Колкото и да беше трудно, няма да има капитулация, Сърбия ще спечели".

Ескалация на същия конфликт имаше през есента на миналата година, когато косовските власти отказаха да пускат превозни средства със сръбски номера. Това доведе до 10 дневна блокада на границата - протестираха сърби, живеещи в Косово. Властитите в Прищина изпратиха специални сили в района. Косово обвини сърбите, че са запалили общинска сграда, а хеликоптери на НАТО започнаха да облитат района на протеста. Като отговор сърбите вдигнаха два изтребителя. Конфликтът беше потушен тогава с посредничеството на ЕС и САЩ.

Междувременно вчера руското външно министерство излезе с позиция едновременно срещу Косово, НАТО и ЕС.

"Лидерите на косовските албанци знаят, че сърбите няма да останат безучастни, когато става въпрос за директна атака срещу техните свободи, и умишлено ескалират ситуацията, за да предизвикат военен сценарий. Разбира се, Белград е обект на жестоки атаки, а Западът иска да го неутрализира допълнително с помощта на албанска намеса, се посочва в позицията на руското външно министерство.

В нея Москва призовава Прищина и САЩ и ЕС, които стоят зад нея, да спрат провокациите и да зачитат правата на сърбите в Косово.

"Това развитие на ситуацията за пореден път показва провала на посредническата мисия на ЕС. Това е и пример за мястото, което е подготвено за Белград в ЕС, което предполага Белград действително да приеме лишаването от права на своите сънародници", завършва изявлението на руското външно министерство.

Преди броени дни стана ясно, че Косово ще кандидатства за членство в ЕС до края на 2022 г. и така тя става последната от шестте държави от Западните Балкани, които кандидатстват.

Сърбия и Черна гора вече работят по главите от преговорния процес, докато Албания и Северна Македония започнаха официални преговори миналата седмица. Босна и Херцеговина кандидатства през 2016 г., но все още няма статут на официален кандидат.

В понеделник сутринта в Косовска Митровица, Лепосавич и на няколко други места се появи транспаранти с надпис "Добре дошли в Съюза на сръбските общини". Това е също гореща тема между Косово и Сърбия. Позицията на Белград е, че този съюз е поето задължение от страна на Косово отпреди 9 години.

Преди месец премиерът на Косово Албин Курти каза, че не е в интерес на сърбите в Косово да се формира Съюз на сръбските общини.

Според него създаването на Съюз на сръбските общини е по-скоро в интерес на Белград, отколкото необходимост за косовските сърби. Според него Сърбия иска да бъде компенсирана с формирането на "нещо като босненската Република Сръбска".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024