Фигуристката Камила Валиева получи 4-годишно наказание за допинг със задна дата Снимка: © Getty Images

Руската фигуристка Камила Валиева получи 4-годишно наказание заради нарушаване на антидопинговите правила със задна дата.

По време Олимпийските игри в Пекин през 2022 г. Валиева, наричана детето чудо на руското фигурно пързаляне, даде положителна проба за забранения препарат триметазидин, но получи позволение да продължи участието си, докато случаят не бъде напълно изяснен.

Заради съмненията за употреба на допинг обаче тогава не беше проведена церемонията по награждаване на отборите.

Валиева остана в историята на спорта като първата фигуристка, която изпълни четворен скок на Олимпийски игри. С представянето си донесе титлата на Русия в отборното състезание.

Сега Спортният арбитражен съд (CAS) в Лозана е взел решение да уважи жалбата на Световната антидопингова агенция (WADA), a забраната спортистката да се състезава влиза в сила със задна дата - от 25 декември 2021 г.

Всички резултати на Валиева в състезания след тази дата ще бъдат оспорени.

Не е ясно какво ще се случи със златния медал, който руските състезателки по фигурно пързаляне спечелиха в Пекин, когато Валиева беше само на 15 г.

Според съда в Лозана това решение не е правомощията му и казусът ще трябва да бъде отнесен към съответните спортни организации.

Оттам посочват още, че 17-годишната в момента Валиева не е оспорила наличието на забранено вещество в пробата ѝ.

"Валиева не може да потвърди на базата на предположенията и доказателствата пред магистратите, че не е нарушила антидопинговото законодателство умишлено", се казва в решението на съда.

В разгара на скандала стана ясно, че световният антидопингов кодекс съдържа "вратичка", която третира като "защитени лица" непълнолетните спортисти.

Съдът в Лозана уточнява, че не е имал информация "дали спортистът е пълнолетен или е "защитено лице".

Сегашното решение е окончателно, като двете страни могат да обжалват единствено пред Федералния съд на Швейцария в рамките на 30 дни.

Руските власти очаквано нарекоха решението политическо и заявиха, че ще използват всичко възможни механизми, за да го оспорват.

Русия от години е в изолация по отношение на Олимпийските игри. След допинг скандал с нейни спортисти през 2014 г. на последните четири игри на някои състезатели от страната им беше забранено да участват. Други се състезават само под неутрален флаг.

Заради войната, която Москва започна в Украйна, повечето руски състезатели във всички спортове и състезания участват под неутрален флаг.

На Олимпийските игри в Париж спортисти от Русия и Беларус ще могат да участват като неутрални, при условие че не подкрепят войната в Украйна и нямат договори с армията или с агенциите за национална сигурност.

Също така ще могат да участват само индивидуални спортисти, но не и състезатели в отборни спортове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024