С ръчно задвижване на махалото на 110-годишния часовник беше официално открита възстановената историческа сграда на Централните хали в гр. София.

След близо една година мащабни дейности по реконструкция и реставрация, емблематичният „покрит пазар“ вече е отворен за посетители.

Инвестицията на новия собственик на сградата – Kaufland България, надхвърля 50 млн. лв., като 15 млн. лв. са вложени за възстановяване на оригиналните ѝ вид и функции – включително освобождаването на пълния обем на търговската зала, както е бил замислен според оригиналния проект.

Извършени са дейности по реставрация на характерната метална конструкция, отлята в леярните на Густав Айфел в началото на 20 век; реставрация и почистване на фасадите; ремонт на кулния часовник и възстановяване на неговия звън на всеки час; изработка на фонтан от зелен мрамор по скиците на арх. Торбов; социализация на археологическото наследство на ниво „сутерен“ в сградата и изграждане на изцяло нова експозиционна зона за история, култура и изкуства.

„Искам да изкажа своите големи благодарности към компанията за спазеното обещание – за това, че успя да възстанови тази прекрасна сграда в нейния пълен блясък. Избрахте по-дългия и по-скъп път, но го направихте отговорно и това е един великолепен пример какво отношение трябва да имаме всички ние към града ни. Мога да си пожелая и други знакови сгради да имат същите добри собственици и да бъдат възстановени по този начин“, сподели кметът на Столична община Васил Терзиев при официалното откриване.

Най-голямата верига хипермаркети у нас придоби сградата от предишните ѝ частни собственици през 2022 г. с ясната заявка да възстанови оригиналните ѝ вид и функции и да я направи достъпна за софиянци и гостите на града. С откриването ѝ ангажиментът е изцяло спазен, като към него е добавено разработването на сцена за култура, изкуства и образователни проекти и поддържане на ежемесечен културен календар със събития.

Това беше приветствано от зам.-министъра на културата Илко Ганев, който благодари на компанията за направените инвестиции в запазването на културното и археологическо наследство на Централните хали. Заместник-министърът на туризма Павлин Петров отбеляза, че благодарение на Kaufland Централни хали са върнати на туристическата карта на България, заместник-министърът на икономиката д-р Давид Сукалински отчете приноса на компанията в развитието на икономиката на страната ни. Иван Капитанов зам.-министър на земеделието и храните подчерта ролята на Kaufland България в подкрепа на българските производители.

Сред официалните гости, които приветстваха огромните усилия, положени от страна на Kaufland за възстановяването на сградата, беше и Н.Пр. Ирене Мария Планк, посланик на Германия в България

За изпълнението на отделните елементи по проекта Kaufland България въвлича широк кръг от доказани експерти в отделните области – архитекти, археолози, историци, реставратори, културолози. Ключови консултанти на проекта са специалистите от Регионален исторически музей – София. В памет на автора на проекта, от компанията се обръщат към един от най-известните български скулптори Георги Чапкънов, който създава барелеф на арх. Наум Торбов, разположен до централния вход на сградата.

Стоките от български производители и доставчици са акцент в асортимента на Централни хали, като в търговската зона могат да бъдат намерени над 14 000 продукта от всички стокови групи, близо 90% от които са от български доставчици. 45 са българските производители на плодове и зеленчуци, които ще предлагат продукцията си в Централни хали целогодишно, а общо над 170 ще са българските доставчици на месо и колбаси, риба, хляб и млечни продукти.

„Щастлив съм, че днес виждаме изпълнени всички обещания, които дадохме преди да започнем мащабните възстановителни дейности по сградата. Акцент в асортимента е българското. Така отново Централни хали ще са дом на качествени български стоки и култура. Изключително важно за нас беше да спазим обещанието си към обществото и да върнем сградата на софиянци. Направихме го. Всеки посетител може свободно да влезе през основния вход, да разгледа, да обиколи, да се качи на панорамата или да се потопи в потайностите на долния етаж, без това да го обвързва с покупка. Вярвам, че този жест към обществото ще бъде оценен“, сподели Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland България в речта си за официалното откриване.

Петя Владимирова, директор „Централни отдели“ и член на УС в компанията добави: „Преди един век, когато Халите отварят врати като първия покрит пазар, те са абсолютна иновация за младата ни столица. В хода на възстановяването на сградата днес, ние подходихме по същия начин – прилагахме иновации и работихме, следвайки най-добрите европейски практики, с ясния ангажимент, че Централни хали не са обикновена сграда на 100 години. Те са сграда, в чийто основи живее вековна история“.

Специален поздрав към гостите на събитието отправи и легендарният Христо Стоичков.

„Kaufland за пореден път доказаха, че не само са най-голямата търговска верига, но и най-отговорната. За мен чест да си партнирам с тях, защото всичко, което правят, го вършат със сърце и с мисъл за цялото общество. Аз с удоволствие ще доведа внучката ми още този уикенд, за да ѝ покажа това богатство, което са съживили Kaufland”, каза Христо Стоичков.

И занапред актуалната информация за случващото се Централни хали ще може да се следи на www.sofia-hali.bg и в социалните мрежи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Румен Радев обяви кога връчва втория мандат

Президентът най-накрая обяви кога ще даде мандата на ПП-ДБ

11:08 - 19.07.2024
Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Мирчев пита президента защо Пеевски е с държавна охрана от години

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След атака с дрон над Тел Авив има загинал, хутите поеха отговорност

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024
Важно днес

Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната

Борбата с големия пожар в ямболското село Воден продължава

07:33 - 19.07.2024