САЩ блокира активи на Виктор Векселберг, ЕС забрани вноса на руска стомана Снимка: © Getty Images

Съединените щати обявиха нова серия от санкции върху руски граждани и финансови институции, като сред засегнатите са милиардерът Виктор Векселберг, както и Татяна Навка - бивша олимпийска шампионка по фигурно пързаляне, която е съпруга на говорителя на Путин Дмитрий Песков.

Санкции са наложени и върху двете пълнолетни деца на Песков и Навка. Оценката на американското Министерство на финансите е, че те водят "луксозен начин на живот, който няма нищо общо с доходите на Песков като държавен служител".

Виктор Векселберг е един от 20-те най-богати хора в Русия, собственик е на множество компании, обединени около Renova Group. Той е в списъка на санкциите на САЩ още от 2018 г. заради близките си връзки с Владимир Путин и Дмитрий Медведев, като Министерството на финансите на САЩ посочва, че многократно е придружавал руски държавни делегации на "културни" мисии в чужбина. Векселберг е създател на т.нар. музей на Фаберже в Санкт Петербург, след като купува общо 15 великденски яйца, създадени от ювелирната компания за руските императори.

Сега Вашингтон блокира две от луксозните му притежания - частен самолет Airbus A319 и яхта. И двата актива са оценени на по около 90 млн. долара.

В новия санкционен списък са включени 10 души от борда на директорите на втората по големина руска банка ВТБ, 12 членове на руската Дума, четирима членове на Новикомбанк и "АБР Мениджмънт", сред които директорът на "Банк Россия" Дмитрий Лебедев и зам.-губернаторът на Санкт Петербург Владимир Княгинин.

В събота ЕС ще обяви и четвърти пакет от мерки за изолиране на руската икономика заради войната в Украйна.

Русия ще загуби привилегиите си за облекчена търговия, ще бъде прекратен достъпа до използване на крипто-активи, ще се забрани руският внос на желязо и стомана, и ще се забрани износа от ЕС към Русия на луксозни стоки.

ЕС се готви да поиска отнемане на правата на Русия в няколко международни институции като Международния валутен фонд и Световната банка.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен посочи, че ще бъдат взети мерки Русия да няма повече достъп до финансиране, заеми или други форми на помощ от тези институции.

Предстои и да бъде разширен и списъкът на индивидуалните санкции срещу олигарси.

Последната част от европейския пакет мерки ще е насочен към забрана на всички инвестиции, трансфер на технологии, финансови услуги и производство към руския енергиен сектор.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024