Снимка: © getty images

Коронавирусът се разпространява с изключително високи темпове в САЩ, като страната вече има почти 70 хиляди заразени и е близо по брой на болните до Италия и Китай.

Починалите към момента са 1 046 човека, сред които е и 78-годишната българка Офелия Русева, главен диригент на софийския дамски камерен хор "Арфа". Гостувала е на сина си в Питсбърг, след което е получила белодробно усложнение и е починала в местната болница. Синът ѝ също е заразен и хоспитализиран, като се намира в сериозно, но стабилно състояние, съобщи bTV.

Сряда бе най-смъртоносният ден досега в борбата на САЩ с коронавируса, като броят на починалите стигна 278.

Епицентърът на болестта в страната е Ню Йорк, като кметът на града Бил де Блазио заяви, че се очаква поне половината от населението да бъде засегнато. Макар през последните дни да бе отбелязан известен прогрес и да се наблюдaваше спад в кривата, в сряда губернаторът на щата Андрю Куомо изрази притесненията си, че наличното оборудване ще стигне само за следващите две седмици.

Според последните прогнози щатът ще се нуждае от 140 хиляди болнични легла и 40 хиляди за интензивно лечение. Куомо каза, че към момента разполагат с 53 хиляди болнични и само 3 хиляди легна за интензивна помощ.

Ню Йорк е един от щатовете със забрана за излизане от домовете, ако не става въпрос за жизненоважни дейности. Училищата там са затворени, само ключовите бизнеси работят, а всички социални събирания са забранени.

В Калифорния положението също е притеснително, като там случаите се удвояват на всеки от три до четири дни, а е много вероятно мащабите на разпространение на болестта в Сан Франциско скоро да достигнат тези в Ню Йорк, съобщи здравният директор в града доктор Грант Колфакс.

Междувременно Световната здравна организация предупреди, че е много вероятно държавата да се превърне в новия световен епицентър на Covid-19.

Вчера, Белият дом и Сенатът на САЩ постигнаха споразумение за отпускане на 2 трилиона долара за подпомагане на икономиката вследствие на разрастващото се разпространение на коронавируса в страната. CNN съобщи, че 250 милиарда долара са отпуснати за директни плащания към граждани и техните семейства, 350 милиарда са отделени за заеми за малкия бизнес, а 250 милиарда ще се отпуснат за застраховки на безработните. Половин трилион долара държавата ще отдели за заеми на пострадалите от пандемията компании.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Тошко Йорданов ще изпрати запитване до СЕМ заради стажа и дипломата на Кошлуков

Актьорът Гаспар Улие загина на 37 г. при ски инцидент

Френският актьор е получил тежка травма при сблъсък с друг скиор

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях