Снимка: © US Embassy

Списъкът с български граждани, санкционирани от САЩ заради данни за корупция, ще бъде разширен отвъд семейството на магистрата Андон Миталов. Това обяви американският посланик в България Херо Мустафа пред журналисти в понеделник.

"През миналата седмица САЩ издаде забрана на едно име, но няма да е последното. Стъпка по стъпка, това е пътят в борбата с корупцията", казва Мустафа. 

Преди дни Държавният департамент на САЩ наложи черен печат на съдията от Специализирания съд, който през 2019 г. разреши на обвинения в шпионаж Николай Малинов да пътува до Русия въпреки мярката за неотклонение. 

Налагането на санкцията за Малинов се случи ден след като Мустафа предупреди за намеренията на Вашингтон да предприеме по-твърди мерки в борбата с корупцията в България. От Държавния департамент не са посочили конкретните данни за корупционно поведение на Андон Миталов, но заявяват, че "имат достоверна информация за директно или индиректно участие" на българския магистрат в действия, които нанасят съществени вреди върху икономиката, обществото или сигурността на страната. 

Миталов беше санкциониран по силата на Раздел 7031 (c) от Закона за бюджетните разходи, чуждестранните операции и свързаните програми на Държавния департамент за 2020. Американската администрация разполага и с възможността за прилагане на допълнителни икономически санкции срещу корумпирани чуждестранни граждани по т.нар. "Глобален закон Магнитски".  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети