Американската армия ще подсили българската отбрана с изпращането на една рота "Страйкър" като част от бойната група, която се готви от началото на руската военна инвазия в Украйна.

България очаква и други държави да изпратят свои елементи за тази група, която ще бъде предложена да има командир - български офицер.

Това стана ясно от разговора на премиера Кирил Петков със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин в София.

Обсъждани са още проблемите на военната мобилност и свързването на Александруполис - Бургас - Варна - Констанца с път, влакова линия, енергийна инфраструктура и мост над Дунав.

"Двете правителства ще работят в тази посока, защото логистиката е също толкова важна колкото военната техника", каза Кирил Петков.

"Много е важно да разполагаме с правилните способности, за да можем да защитаваме България и да можем да допринесем за цялостните усилия в НАТО. Много е важно да има оперативна съвместимост да работим заедно в много кратки срокове. За да разполагаме с нея, трябва да се работи ежедневно, за да се гарантира, че се разбираме - разбираме тактиката и процедурите, видовете подкрепа, които различните формирования оказват едни на други, за да могат заедно да действат бързо", каза Лойд Остин.

И двамата подчертаха, че не е обсъждано предоставяне на българска военна подкрепа в Украйна.

"Работим заедно по източния фланг за усилването на НАТО, но нищо друго по тази тема не е дискутирано", каза Петков. На допълнителен въпрос дали на следващ етап България може да преосмисли тази позиция, той каза:

"България вече изпрати много хуманитарна помощ на Украйна - медикаменти, работим с Червения кръст, хумантираната помощ да стигне максимално бързо до хората, които имат нужда. България ще подпомогне украинците в тази тежка война, но бидейки толкова близо до конфликта в този момент военна помощ на Украйна няма да бъде възможна. Този тип помощ би следвало да се случва като потенциал само ако мине през българския парламент", каза още премиерът.

Американският секретар по отбраната призова Русия "да избере различен път" във военната си инвазия в Украйна заради тежките поражения, които нанася върху мирното население на страната.

"Те правят много малък напредък в настъпателността си. Използват се брутални, дивашки техники в начина, по който нападат цивилни граждани. Надявам се, че ще бъде избран различен път от страна на Русия, защото е много тежко да наблюдаваме как цивилните страдат", каза Остин.

Кирил Петков изрази притеснение за сигурността на Молдова, попитан от журналист на АП как оценява вероятността от последващо руско нападение над държавата.

"Те не са в НАТО, те са малка страна, над 5% от населението вече са украински бежанци. Техният износ е намален заради това, че войната в Украйна не им дава възможност да достигнат до клиенти. Те имат вече руско присъствие в страната си. България беше много силен глас на масата на европейските лидери, защитихме, че пътят на Молдова към ЕС трябва да бъде споменат в декларацията. Ние всички трябва да подадем ръка на тази малка страна. В Молдова също има голямо българско малцинство, така че нейната сигурност за нас е от особено голяма важност.", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос