Снимка: © Getty Images

Световната здравна организация беше подложена на критики от страна на САЩ и още 13 държави от цял свят заради забавянето на начина, по който беше проведено изследването в Китай за произхода на новия коронавирус, причинител на Covid-19. 

Писмото е подписано както от администрацията на Джо Байдън, така и от правителствата на Австралия, Канада, Чехия, Дания, Естония, Израел, Япония, Латвия, Литва, Норвегия, Южна Корея, Словения и Великобритания

В него се отчита важното значение на мисията на учените от СЗО за събирането на информация относно възникването и първичното разпространение на SARS-Cov2. В същото време се посочва, че докладът е "сериозно закъснял", а авторите му така и не са получили достъп до "пълноценни, оригинални данни и проби" в Китай

"Подобни научни мисии би трябвало да могат да работят при условия, на база на които да представят независими и обективни препоръки и изводи. Споделяме загрижеността си не само защото е важно да научим всичко възможно около произхода на пандемията, но и за да отворим път към своевременен, прозрачен, основан на доказателства процес в следващата фаза на това изследване, както и при бъдещите здравни кризи", се казва в общата позиция. 

Макар че Китай не се споменава изрично в писмото - основният адресат на критиките е именно режимът в Пекин, който в продължение на повече от една година не разрешаваше на експертите на СЗО да провеждат разследвания в Ухан. 

Вашингтон и съюзниците настояват СЗО и "всички държави членки" да се ангажират изрично с това, че учените ще имат достъп до обективна информация за разпространението на заразата в нужния срок при бъдещите си изследвания. 

"Критично важно е независимите експерти да получат пълен достъп до цялата съответна информация за хората, животните и околната среда, както и до изследванията и медицинския персонал, ангажиран в ранните етапи на пандемията, за да могат да определят как тя е възникнала", се казва в писмото. 

Отделно - ЕС публикува собствена позиция, в която с по-мек тон изразява същите критични забележки към СЗО: "Макар че съжаляваме за късното начало на изследването, забавеното изпращане на експертите и ограничения достъп до проби и данни от ранните етапи на пандемията, смятаме, че изпълнената досега работа и доклада на СЗО са полезна първа стъпка". 

Във вторник СЗО публикува своите изводи от едномесечното си проучване в Китай, според които има 4 сценария за появата на SARS-Cov2. Според тях, най-вероятният вариант е вирусът да се е разпространил сред хората чрез предаването му от "посредник" - например, диво животно, инфектирано от прилеп, което е заловено и отглеждано във ферма. Друг евентуален сценарий е директно предаване на заразата към човека от животни, при които се срещат сходни коронавируси - прилепи или панголини. 

Предаването на SARS-Cov2 чрез замразени хранителни продукти се разглежда като по-малко вероятно протичане на епидемичната верига. 

Хипотезата за лабораторен произход, за която се застъпват някои учени, се смята за "изключително невероятна възможност" от екипа на СЗО, като проучването в Китай не е достигнало до каквито и да е доказателства в тази посока.  Все пак организацията няма да изключва категорично възможността за човешка грешка при появата и разпространението на вируса на Covid-19, а генералният й директор дори поощри допълнителни проучвания по тази линия. 

Изводите на СЗО обаче провокираха разочарование сред западните държави. 

Говорителката на Белия дом Джен Псаки посочва, че "анализът, проведен към днешна дата от наши експерти, показва, че има допълнителни данни, подкрепящи една от хипотезите", без да уточнява коя от тях има предвид. 

Нещо повече, посочва Псаки, СЗО не е предоставила по-смислена или полезна информация, отколкото светът имаше до преди 6-9 месеца относно произхода на вируса. Няма и достатъчно солидни препоръки от експертния доклад за мерките, които трябва да се вземат, за да не се допуска подобна криза в бъдеще. 

Доверието на администрацията в САЩ в Световната здравна организация е компрометирано още от мандата на Доналд Тръмп, когато Вашингтон критикуваше остро СЗО за липсата на критична позиция срещу прикриването на информация от Китай и за забавените действия по оценката на риска от пандемията. 

Общата позиция показва, че около САЩ вече се формира коалиция от държави, които не са доволни от реакцията на Световната здравна организация и от политиката на Китай. 


Бившият шеф на CDC от времето на Тръмп вярва в "лабораторния" произход на SARS-Cov2


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Лионел Меси спечели рекордна седма "Златна топка"

Аржентинецът изпревари Левандовски и Жоржиньо за наградата през 2021 г.

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС