САЩ извърши въздушна атака срещу член на “Ислямска държава” Снимка: © Getty Images

САЩ са осъществили въздушна атака срещу планьор от ISIS-K, съобщава Централното командване. Атаката е била извършена в провинцията Нагархар в Афганистан, за което съобщава капитан Бил Ърбан, говорител от Командването. “Първоначалните индикации са, че сме убили целта. Не знаем за цивилни жертви”, казва Ърбан.

Новината идва ден след като американският президент Джо Байдън обяви, че ще отвърне на терористичната атака, която уби 13 американски военни и над 170 други души на летището в Кабул, докато мисията по евакуация от Афганистан продължава. Байдън е одобрил атаката срещу планьорът на ISIS-K, според източници на CNN.

“Няма да простим. Няма да забравим. Ще ви изловим и ще ви накараме да платите”, каза американският президент от Белия дом в четвъртък.

Ислямска държава в Хорасан, познати като ISIS-K (ISIS in Khorasan), поеха отговорност за самоубийствения атентат, без да предложат доказателства. Американските власти също казват, че вероятно именно тази група стои зад атаката.

“Ще отговорим със сила и прецизност в нашето време, ня място, което изберем и момент по наш избор”, каза Байдън в четвъртък. “Това е, което трябва да знаете - тези терористи от “Ислямска държава” няма да победят”.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки каза в изявление в петък, че Байдън и вицепрезидентът Камала Харис са получили предупреждение от екипа за национална сигурност, че “друга атака в Кабул е вероятна”. Байдън и екипът му в момента се подготвят за възможността за друга терористична атака в последните дни от операцията по евакуация. “Заплахата още е там”, казва служител на Белия дом. “Все още е напрегнато”.

В петък американското посолство в Кабул отново посъветва всички граждани на САЩ на гейтове на летището да напуснат веднага, заради заплахи за сигурността. “Заради заплахите за сигурността на летището в Кабул, продължаваме да съветваме американските граждани да избягват пътуване до летището и да избягват гейтовете на летището”, се казва в предупреждението.

САЩ са евакуирали и подпомогнали евакуацията на около 109 200 души от 14 август насам, според Белия дом. Около 4200 души са евакуирани за 12 часа между четвъртък вечерта и петък сутринта. В същия 12-часов прозорец на предния ден са евакуирани около 7500 души.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс казва, че “има около 500 американски граждани, с които работим в момента, искат да напуснат и с които комуникираме директно, за да помогнем на тяхната евакуация”.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024