Снимка: © Getty Images

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че може да прехвърли част от войските, разположени в Германия, към Полша и други европейски локации. Анонсът беше направен по време на посещение на полския президент Анджей Дуда във Вашингтон. 

Дуда е първият държавен глава, посрещнат в Белия дом след началото на ограничителните мерки заради пандемията от Covid-19 през март. 

"Полша е една от малкото страни, които изпълняват задълженията си в НАТО - по-специално финансовите си задължения. Поискаха от нас да им изпратим допълнителни военни сили. Ще платят за това. Ще платят за това да им изпратим допълнителни военни сили и може би ще ги преместим от Германия в Полша. Ще намалим силите в Германия много сериозно", каза Тръмп по време на брифинга за журналисти. 

Преди близо 10 дни Тръмп обяви намеренията си да изтегли 9500 американски войници от базите в Германия. Причината, която той изтъкна, е, че Берлин „не изпълнява дълга си“ към НАТО.

Основните спорове между съюзниците са по темата за отпусканите от всяка държава средства за отбрана. Целта, която са договорили до 2024 г., е 2% от стойността на брутния вътрешен продукт на страните. Германия и още няколко държави обаче не са я достигнали.

Плановете на Тръмп да съкрати военните позиции в Германия бяха подложени на критика дори в Републиканската партия. Шестима членове на Камарата на представителите публикуваха писмо, в което казват, че американското присъствие в Германия е ключов елемент от силите на НАТО за възпиране на руската агресия. 

Срещата на Тръмп и Дуда се случва в разгара на кампанията за президентските избори в Полша. На въпрос дали визитата не е опит за намеса в кампанията чрез демонстрация на симпатии към действащия президент, Тръмп отговори: "Не мисля, че той има нужда от моята помощ". 

Полският държавен глава посочи, че е планирал да посети Вашингтон по-рано тази година, но пандемията е преобърнала графика му. 

Самият Тръмп се намира в трудна предизборна ситуация, тъй като предварителните сондажи за обществените настроения показват немалка преднина в полза на съперника му Джо Байдън. Президентът на САЩ губи доверие най-вече заради колебливото му лидерство при управлението на здравната криза и масовите протести срещу расизма и полицейското насилие. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

"Чао, Теленор. Здрасти, Yettel"

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента