САЩ нанесе нов въздушен удар по "Ислямска държава" в Кабул, има жертви Снимка: © Getty Images

Нова експлозия се е чула в следобедните неделни часове в близост до летището в Кабул. Загинали са шестима души - 4 деца, мъж и жена.

Ударът е бил насочен от страна на САЩ срещу кола бомба на ''Ислямска държава в Хорасан'', която е трябвало да се взриви на летището. Там евакуацията на гражданите, които искат да избягат от талибаните, продължава.

Кадри в социалните мрежи показват черни облаци дим, издигащи се от сграда в квартал „Хаджи-Бугр“ - на 5 км северозападно от летището на афганистанската столица, завладяна от талибаните. Точно пред нея се е намирала колата бомба.

В автомобила са пътували няколко представители на „Ислямска държава“. Мишената е била „елиминирана“, съобщава AP.

Ден по-рано американският президент Джо Байдън предупреди, че е напълно възможно „Ислямска държава“ да осъществи още една атака срещу летището в Кабул. Той твърди, че е бил информиран за това от американските командири, които смятат, че тя може да се случи още в неделя.

Държавният департамент призова всички американски граждани да напуснат района в близост до летището заради „специфична достоверна заплаха“.

В четвъртък местният клон на „Ислямска държава“ – ISIS-K – извърши два бомбени атентата до летището, които взеха около 170 жертви. В отговор на атаката, САЩ нанесе въздушен удар и уби двама високопоставени членове на групировката в източната част на Афганистан.

„Това не беше последният удар. Ще продължим да преследваме всеки, свързан с тази отвратителна атака, и ще го накараме да си плати“, каза тогава Джо Байдън.

Междувременно съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан заяви, че Вашингтон ще продължи да работи с талибаните, за да осигури безопасното евакуиране на желаещите да напуснат Афганистан и след крайния срок - 31 август.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024