Снимка: © Getty Images

Нова експлозия се е чула в следобедните неделни часове в близост до летището в Кабул. Загинали са шестима души - 4 деца, мъж и жена.

Ударът е бил насочен от страна на САЩ срещу кола бомба на ''Ислямска държава в Хорасан'', която е трябвало да се взриви на летището. Там евакуацията на гражданите, които искат да избягат от талибаните, продължава.

Кадри в социалните мрежи показват черни облаци дим, издигащи се от сграда в квартал „Хаджи-Бугр“ - на 5 км северозападно от летището на афганистанската столица, завладяна от талибаните. Точно пред нея се е намирала колата бомба.

В автомобила са пътували няколко представители на „Ислямска държава“. Мишената е била „елиминирана“, съобщава AP.

Ден по-рано американският президент Джо Байдън предупреди, че е напълно възможно „Ислямска държава“ да осъществи още една атака срещу летището в Кабул. Той твърди, че е бил информиран за това от американските командири, които смятат, че тя може да се случи още в неделя.

Държавният департамент призова всички американски граждани да напуснат района в близост до летището заради „специфична достоверна заплаха“.

В четвъртък местният клон на „Ислямска държава“ – ISIS-K – извърши два бомбени атентата до летището, които взеха около 170 жертви. В отговор на атаката, САЩ нанесе въздушен удар и уби двама високопоставени членове на групировката в източната част на Афганистан.

„Това не беше последният удар. Ще продължим да преследваме всеки, свързан с тази отвратителна атака, и ще го накараме да си плати“, каза тогава Джо Байдън.

Междувременно съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан заяви, че Вашингтон ще продължи да работи с талибаните, за да осигури безопасното евакуиране на желаещите да напуснат Афганистан и след крайния срок - 31 август.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти