САЩ обмислят допълнителни санкции срещу Русия заради смъртта на Навални Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън заяви, че обмисля допълнителни санкции срещу Русия заради смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

"Вече имаме санкции, но обмисляме допълнителни, да", каза той, цитиран от CBS News.

Подобно послание отправи и върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел, който в понеделник заяви, че съюзът ще "изпрати силно послание на подкрепа за борците за свобода в Русия и в почит на паметта на Алексей Навални".

Преди няколко дни Байдън директно обвини Владимир Путин за смъртта на Навални, но добави, че "не е изненадан" от новината.

"Не знаем какво точно се е случило, но няма съмнение, че смъртта на Навални е следствие от нещо, което Путин и неговите главорези са направили", коментира американският президент на брифинг в Белия дом.

САЩ вече наложиха редица наказателни санкции срещу руски длъжностни лица, институции и предприятия след нахлуването на Русия в Украйна преди близо две години.

Байдън използва смъртта на Навални, за да подчертае заплахата, която представлява Русия, и призова Конгреса да одобри по-голямо финансиране за Украйна.

Американският президент обаче добави, че не е сигурен дали смъртта ще убеди републиканците в Камарата на представителите да гласуват за повече помощ за Украйна.

"Надявам се да е така, но не съм сигурен, че нещо ще промени мнението им", каза той и допълни, че републиканците "правят голяма грешка, като не реагират".

Междувременно стана ясно, че майката и близките на покойния руски опозиционер Навални ще могат да бъдат допуснати до тялото му едва след 14 дни. Руските власти се оправдават с това, че тялото ще бъде подложено на "химически анализ".


Алексей Навални - руски опозиционер Майката на Навални няма да види тялото му поне още две седмици заради "химически анализ"

Обръщението на Юлия Навалная: Ще продължа делото на Алексей. Аз не се страхувам.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024