САЩ одобриха евентуална продажба на военни бронирани машини за България Снимка: © Getty Images

Американският Държавен департамент е одобрил възможността за сключване на сделка с България за покупка на бойни бронирани машини Stryker.

Максималната цена на продажбата се оценява на 1,5 млрд. долара, като в пакета на евентуалната сделка се включват общо 183 машини от категорията Stryker - сред тях има транспортни БТР-и за пехотата, командни машини и машини за медицинска евакуация.

Основният производител на военното оборудване е General Dynamics.

Агенцията за сътрудничество в областта на отбранителната сигурност към Пентагона е уведомила американския Конгрес за решението.

Процедурата не означава, че е сключен договор между двете страни или че са завършени преговори за евенутална сделка. Нотификацията е задължителна по силата на американското законодателство.

Ако сделката се осъществи, представители на производителя на Stryker ще прекарат 2 години в България, за да съдействат за логистика, обучение и сглобяване на компоненти по бронетранспортьорите.

"Предложената сделка ще подкрепи целите на външната политика и националната сигурност на Съединените щати, като помогне за подобряването на сигурността на съюзник от НАТО, който е сила за политическата стабилност и икономическия прогрес в Европа", се казва в съобщението на Пентагона.

През пролетта на 2022 г. американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че САЩ ще прехвърлят бойна група с бронирани машини Stryker в България под командването на български офицер за повишаване на сигурността на страната точно след като Русия започна военната инвазия в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024