САЩ одобриха изпращането на самолети F-16 за Украйна Снимка: © Getty Images

Съединените щати одобриха Украйна да получи многоцелевите изтребители F-16 от Дания и Нидерландия, които да използва в защитата си срещу руските окупатори. Това съобщава "Ройтерс", като се позовава на писмо от американския държавен секретар Антъни Блинкен.

Това ще се случи веднага, след като приключи обучението на украински пилоти за управление на по-модерните американски самолети.

Киев активно се стреми да получи произведените в САЩ изтребители F-16, които да ѝ помогнат да се противопостави на руското въздушно превъзходство. Тя обаче трябваше първо да получи разрешение от Вашингтон.

"Пиша, за да изразя пълната подкрепа на Съединените щати както за прехвърлянето на изтребители F-16 на Украйна, така и за обучението на украински пилоти от квалифицирани инструктори на F-16. Остава от решаващо значение Украйна да е в състояние да се защитава срещу продължаващата руска агресия и нарушаване на нейния суверенитет", пише Блинкен в писмото.

Още през май президентът Джо Байдън одобри програми за обучение на украински пилоти. Освен в Дания, център за обучение трябваше да бъде създаден и в Румъния. Русия отговори на тези действия, като предупреди, че предоставянето на F-16 на Киев ще бъде "колосален риск" за западните държави".

Обученията са планирани да започнат този месец в Дания, като в тях ще се включат 11 държави. Датският министър на отбраната Троелс Поулсен прогнозира по-рано, че "резултати" от тренировките може да има в началото на 2024 г.

Одобрението на САЩ идва само ден след като Украйна заяви, че не очаква американските изтребители до края на година и няма да може да ги използва за защитата си тази есен и зима.

"Възлагахме големи надежди на тези самолети, че ще станат част от противовъздушната ни отбрана и ще ни защитят от руските ракети и безпилотния тероризъм", заяви говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат в сряда.

Това все пак е огромна крачка за украинската отбрана, която към момента разчита предимно на военновъздушно оборудване от съветската епоха.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024