Снимка: © Getty Images

САЩ официално одобри ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech за деца от 5 до 11 г. До този момент препаратът можеше да се използва само за хора над 12 години.

За да може прилагането на ваксината за групата 5-11 г. да се одобри и в Европа, трябва да има разрешение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) даде финалното разрешение за употреба в САЩ. Директорът Рошел Валенски заяви, че милиони родители имат желание да имунизират децата си и затова CDC вече позволява ваксинацията на 28 милиона деца в САЩ между 5 и 11 г.

Преди седмица панелът от експерти по ваксинация, съветващ американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA), препоръча ваксината на Pfizer/BioNTech срещу Covid-19 да се прилага и при деца под 12 г. Сега крайното решение ще позволи бъдеща употреба на препарата за тази възрастова група и в други държави.

Според последното проучване на FDA, публикувано преди две седмици, препаратът на Pfizer/BioNTech е с над 90-процентова ефикасност при защита на децата на 5-11 години от симптоматично преболедуване на Covid-19.

Валенски отбеляза, че нивото на хоспитализация на деца с Covid в САЩ е нараснало по време на последната вълна заради по-опасния „Делта“ вариант на коронавируса. „Заболяването е разрушително за нашите деца“, каза директорът на CDC.

Президентът Джо Байдън нарече решението „повратна точка“ и „важна стъпка напред за нацията“.

САЩ са ваксинирали напълно 58% от населението, което е общо около 330 милиона души.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори