САЩ предупреждават за "обезпокоително" разполагане на сръбски сили по границата с Косово Снимка: © Getty Images

Съединените щати наблюдават "обезпокоително" разполагане на сръбски военни по границата на Косово, което може да дестабилизира района. Това заяви Белият дом и призова силите да бъдат изтеглени, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на американското правителство по въпросите на националната сигурност Джон Кърби обясни пред репортери, че в резултат на напрежението косовските мироопазващи сили на НАТО ще засилят присъствието си в Северно Косово.

Преди дни властите в страната съобщиха, че полицията се е сблъскала с около 30 тежко въоръжени сърби, които са нахлули в косовското село Банска и са се барикадирали в сръбски православен манастир. Трима нападатели и един полицай са били убити при размириците.

Случилото се предизвика нови международни опасения за стабилността в Косово. Държавата е с етническо албанско население и обяви независимост от Сърбия през 2008 г. след въстание и интервенция на НАТО през 1999 г., до която се стигна заради планове на Белград по времето на Слободан Милошевич за етническо прочистване на региона.

Джон Кърби заяви, че нападението не е случайно и че количеството на намерените оръжия представлява заплаха не само за служителите в Косово, но и за войските на НАТО, разположени там.

"Всеки, който е замесен в това нападение, трябва да бъде изправен пред съда", каза той. Той призова сръбските власти да съдействат за разследването на случилото се.

По-рано в петък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разговаря по телефона с президента на Сърбия - Александър Вучич, за да изрази опасенията около напрежението, а съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан разговаря с министър-председателя на Косово.

Междувременно стана ясно, че НАТО е в готовност да засили военното си присъствие в района с оглед на новото напрежение там. Алиансът не уточнява колко точно войници и от кои държави може да бъдат изпратени и евентуално кога.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024