САЩ одобриха да продадат на България противотанкови ракети за $114 млн. Снимка: © Getty Images

Държавният департамент на САЩ e одобрил продажбата на противотанкови ракети Javelin за България. Това става ясно от прессъобщение на Пентагона.

Ракетите Javelin FGM-148F и прилежащото към тях оборудване е на очаквана обща стойност от 114 млн. долара.

Покупката на военно оборудване от българска страна е свързана с решение на парламента от 8 август тази година. То предвижда придобиването на основна бойна техника "за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада". Съгласно него се предвижда да бъдат сключени три договора за придобиването на машини "Страйкър" (Stryker), ракети "Джавлин" (Javelin) и артилерийско и стрелково въоръжение.

България е поискала да закупи от Вашингтон 218 ракети Javelin FGM-148F, включително 4 ракети за закупуване и 107 леки командни пускови установки Javelin (LWCLU).

В съобщението си Пентагонът посочва, че предложената продажба "ще подкрепи целите на външната политика и националната сигурност на Съединените щати", защото ще помогне за подобряване на сигурността на съюзник от НАТО. В същото време тя ще подобри и отбранителната способност на България да защитава своя суверенитет и териториална цялост.

Javelin е водеща в света противотанкова система за стрелба и често се използва при нападения. След изстрелване тя автоматично се насочва към целта, като позволява на стрелеца да се прикрие и да избегне насрещен огън. Войниците или морските пехотинци могат да променят позицията си веднага след изстрелването или да презаредят, за да атакуват друга заплаха.

Търсенето на тази ракетна система се увеличи в световен мащаб особено след началото на войната в Украйна. Това е едно от оръжията и които Киев използва в борбата си срещу руските окупатори. То се е доказало като ефективно срещу руската бронетехника.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Лелята, в която живея

В спорта сме точно същите хора, които сме и в живота

10:57 - 21.09.2024
Важно днес

С удара по Бейрут Израел е убил и още един ключов командир от "Хизбула"

Ръководството на "Хизбула" се свива след смъртоносни нападения от Израел

10:48 - 21.09.2024
GEN Z дневници

Vol. 37: Волгин вече не е суифти, Balkandad и Джокович, защо Дуа Липа не пее за гаджетата си

В днешното издание имаме певци, автори и състезателки в конкурси за красота.

09:34 - 21.09.2024
Важно днес

Кремъл официално кани българите, които не приемат "неолибералните ценности“, да емигрират в Русия

Кремъл публикува списъка с държави, които налагат т.нар. от нея "неолиберални ценности"

08:59 - 21.09.2024