САЩ разследват TikTok заради материали със сексуално съдържание с деца Снимка: © Getty Images

Правителствените агенции в САЩ са започнали разследване срещу социалната мрежа TikTok заради материали със сексуално съдържание с деца.

Един от най-големите проблеми за платформата за споделяне на кратки видеа е именно справянето с подобни случаи, разказва „Financial Times”. TikTok разполага с предимно млади потребители - деца и младежи, което привлича "сексуални хищници" към социалната мрежа.

Разследването на Министерството на вътрешни работи на САЩ ще проучи как точно платформата модерира сексуално съдържание, каквото може да бъде видяно както под формата на видео, така и сред коментарите на много потребители. Според източници на „Financial Times” ще се разглежда и специална функция за поверителност в мрежата, която някои от потребителите използват.

„Това е идеалното място, където могат да се събират "сексуални хищници" и да се занимават с деца“, обяснява Ерин Бърк, началник на Отдела за разследване на експлоатация на деца. Според него TikTok е предпочитана платформа за подобен тип хора.

"Сексуален хищник" е термин в психологията, описващ хора, които търсят сексуално удоволствие или сексуален партньор, набелязвайки "жертва", която да преследват. "Сексуалните хищници" невинаги се превръщат в насилници и не е задължително поведението им да е престъпно по закон, но се смятат за опасни, особено когато става дума за деца.

ТикТок е една от най-популярните социални мрежи - с над 1 млрд. активни потребители по целия свят. Платформата за видеосподеляне е собственост на китайския технологичен гигант ByteDance. Според прогноза на Insider Intelligence приходите от реклами в TikTok достигат до 11,6 млрд. долара за тази година.

По данни на компанията за дигитален маркетинг и аудитория Start.io близо 380 хил. български потребители използват социалната мрежа, като над половината от тях са деца и младежи.

Проучвания показват, че TikTok се опитва да се справи с модерирането на потока от съдържание, генерирано от тези над 1 млрд. потребители. За целта са назначени повече от 10 хил. души по целия свят. За последните две години броят на свързаните с TikTok разследвания за експлоатация на деца се е увеличил седем пъти.

Неотдавна изпълнителният директор на „Мета“ Марк Зукърбърг обяви TikTok за основна причина за забавянето в интереса към неговите социални медии, сред които са Facebook и Instagram.

„Мета“ разполага с повече модератори на съдържание, отколкото TikTok - близо 15 000 души в света. В допълнение компанията използва и автоматизирани системи, предназначени за докладване и сваляне на публикации, които нарушават правилата на компанията за споделяното в социалните й мрежи.

"Financial Times" припомня, че за миналата година TikTok е докладвала около 155 000 видеа на Националния център за издирвани или експлоатирани деца - организацията в САЩ, на която по закон компаниите трябва да докладват са съмнително съдържание. За сравнение платформата Instagram, която също има над 1 млрд. души аудитория, е изпратила близо 3,4 млн. сигнала.

Миналия месец разследване на „Washington Post” разкри, че компанията на Зукърбърг е наела една от най-големите консултантски компании на Републиканската партия, за да организира масова кампания срещу конкурента си TikTok в САЩ. Кампанията включва публикуването на редакционни коментари или писма в големи регионални медии в подкрепа на каузата за ограничаване на влиянието на китайската платформа.

Facebook са наели лобисти на Републиканската партия, за да компрометират TikTok


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024