Снимка: © Getty Images

Американският президент Доналд Тръмп удължи периода, в който САЩ няма да издава зелени карти и определени визи за чуждестранни работници. Той издаде заповедта през април и тя важеше до понеделник, но сега ще действа в сила до края на 2020 г.

Засегнати ще бъдат висококвалифицирани служители от технологични компании, висши мениджъри, повечето сезонни работници и студентите, които планират бригада отвъд Океана.

От Белия дом изтъкнаха аргумента, че мярката ще помогне да се създадат работни места за американците във времена, в които икономиката на страната пострада от пандемията Covid-19.

Критиците на този ход на Тръмп обаче вярват, че той използва ситуацията с коронавируса, за да затегне законите за имигранти.

Администрацията на президента даде специална пресконференция, в която съобщи, че мярката ще засегне около 525 хиляди души. В това число попадат приблизително 170 хиляди, които кандидатстват за зелена карта. Тя дава право на постоянно пребиваване на територията на САЩ за чужденци.

Все пак се очаква притежателите на виза да не бъдат афектирани от новите ограничения.

Удължаването на заповедта до края на годината засяга визата тип H-1B. Най-вече тя се издава за служители на технологични компании, пристигащи от Индия. Тези визи, според критиците, позволяват на компаниите от Силициевата долина да „аутсорсват“ работните места на американците на чуждестранни работници, които са склонни да получават по-ниски възнаграждения.

Миналата година са отчетени 225 хиляди подадени запитвания за H-1B визи, а свободните места са били 85 000, пише BBC.

Новото нареждане на Тръмп ще засегне и повечето визи H-2B, които са предназначени за сезонни работници, включително за тези от хотелиерския и ресторантьорския бизнес. Мярката няма да повлияе на сезонните служители в агрикултурния сектор, в индустрията за преработка на храни и на медиците.

Заповедта за замразяване на визи до края на 2020 засяга и кандидатстващите за пропуск тип J-1. Това са визи, които са предоставяни на студенти, работещи в САЩ в продължение на няколко месеца. За тях могат да кандидатстват и неженени чужденци от 18 до 30 години, които заминават за САЩ, за да живеят при дадено семейство.

Новите ограничения няма да засягат професори и учени, а ще има и други изключения, които още не са уточнени.

Визите тип L за мениджъри и други служители на ключови позиции в мултинационалните корпорации също ще бъдат повлияни от новите правила.

Неназован служител от администрацията на Тръмп, цитиран от BBC, съобщи, че целта на замразяването на визи и зелени карти до края на годината е да се постигне „най-доброто“ и „най-ценното за нашата икономика“.

„Това е смел ход от страна на администрацията на Тръмп, която цели защита на работните места на американците“ – по този начин мярката определи изпълнителният директор на Центъра за имиграционни изследвания Марк Крикориян.

Но от неправителствената организация Американски съюз за граждански свободи смятат, че „това е експлоатация на пандемията, за да се оформи нов закон за имигрантите“.

Новата политика на Тръмп намери своите опоненти и сред представители на бизнеса, които разчитат на чуждестранни служители.

„Докато икономиката се надига отново, американският бизнес ще се нуждае от гаранции, че ще може да разчита на всяка работна сила, от която има нужда“, съобщиха от Търговската камара в писмо, което е насочено срещу прилагане на ограниченията.

„Именно затова е от изключителна важност те да имат достъп до талантите и в САЩ, и в страните по света“, пишат те.


Прочетете още:

Тръмп поднови президентската кампания с "Kung Flu" и "намалете тестването"

Тийнейджърите в TikTok ли са виновни за ниската посещаемост на митинга на Тръмп?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът