Снимка: © Getty Images

Чуждестранните студенти, които учат в САЩ, няма да могат да останат в страната, ако университетът им обяви режим на изцяло дистанционно обучение през есенния семестър. 

Съобщението беше обявено от Службата по имиграционните и митническите въпроси на САЩ (ICE). Досега програмата за студенти и посетители на обменни начала разрешаваше престоя в САЩ през пролетния семестър, независимо че присъствените занятия във висшите училища бяха прекратени заради Covid-19. 

Студентите, които не се прехвърлят към програми за присъствено обучение и останат в САЩ, докато курсовете им се водят само онлайн, са застрашени с "имиграционни последици, включително, но не само, инициирането на процедура по извеждане извън страната". 

Решението на службата засяга студентите с неимиграционни визи F-1 и M-1. Държавният департамент ще спре издаването им за студенти, които предстои да се обучават само в онлайн програми. Граничната и митническата администрация няма да ги допуска до влизане в страната. Студентите, които в момента се намират в САЩ и предстои да учат само в онлайн-програма, ще трябва да напуснат страната или да се прехвърлят в друго висше училище с присъствени занятия. 

Студентите, които имат присъствени курсове, ще могат да останат в Съединените щати. Университетите със смесен дистанционен и присъствен режим ще трябва да представят удостоверения, с които да докажат, че учебните им програми не се водят изцяло онлайн. 

Анонсът на имиграционната служба идва в момент, в който най-големите университети в САЩ се опитват да въведат нова организация за учебната 2020/2021 г.

 В понеделник Харвард обяви, че ще премине към изцяло онлайн-обучение за цялата следваща учебна година. Университетът все пак планира да върне до 40% от студентите от бакалавърската степен в кампуса си през есенния семестър (включително всички първокурсници). Принстън също смята да прехвърли по-голямата част от обучението в онлайн-среда. 

Визовите ограничения може да създадат допълнителни проблеми за учебните заведения, които решат да не рискуват с присъствени занятия заради опасността от нова вълна от Covid-19.

Ръководителите на академичните институции ще трябва да избират между сигурността на възпитаниците и преподавателите си, от една страна, и вероятността да изгубят приходите от чуждестранните студенти. 

През 2018/2018 г. в САЩ са следвали над 1 млн. студенти от чужбина, като 57% от тях са от Китай, Индия или Южна Корея, съобщава Politico. Интересът към американските университети обаче намалява постепенно в последните години. Според данни на Института за международно образование, цитирани от The Hill, новите чуждестранни студенти през 2018/2019 г. във всички степени на висшето образование в САЩ са били 269 383 души, докато през 2015/2016 г. броят на новопостъпващите чужденци е стигнал до 300 743 души. 


Прочетете още: 

САЩ СПИРА ВИЗИ И ЗЕЛЕНИ КАРТИ ДО КРАЯ НА 2020: КОИ СА ЗАСЕГНАТИТЕ?

Прочети