Снимка: © Getty Images

Чуждестранните студенти, които учат в САЩ, няма да могат да останат в страната, ако университетът им обяви режим на изцяло дистанционно обучение през есенния семестър. 

Съобщението беше обявено от Службата по имиграционните и митническите въпроси на САЩ (ICE). Досега програмата за студенти и посетители на обменни начала разрешаваше престоя в САЩ през пролетния семестър, независимо че присъствените занятия във висшите училища бяха прекратени заради Covid-19. 

Студентите, които не се прехвърлят към програми за присъствено обучение и останат в САЩ, докато курсовете им се водят само онлайн, са застрашени с "имиграционни последици, включително, но не само, инициирането на процедура по извеждане извън страната". 

Решението на службата засяга студентите с неимиграционни визи F-1 и M-1. Държавният департамент ще спре издаването им за студенти, които предстои да се обучават само в онлайн програми. Граничната и митническата администрация няма да ги допуска до влизане в страната. Студентите, които в момента се намират в САЩ и предстои да учат само в онлайн-програма, ще трябва да напуснат страната или да се прехвърлят в друго висше училище с присъствени занятия. 

Студентите, които имат присъствени курсове, ще могат да останат в Съединените щати. Университетите със смесен дистанционен и присъствен режим ще трябва да представят удостоверения, с които да докажат, че учебните им програми не се водят изцяло онлайн. 

Анонсът на имиграционната служба идва в момент, в който най-големите университети в САЩ се опитват да въведат нова организация за учебната 2020/2021 г.

 В понеделник Харвард обяви, че ще премине към изцяло онлайн-обучение за цялата следваща учебна година. Университетът все пак планира да върне до 40% от студентите от бакалавърската степен в кампуса си през есенния семестър (включително всички първокурсници). Принстън също смята да прехвърли по-голямата част от обучението в онлайн-среда. 

Визовите ограничения може да създадат допълнителни проблеми за учебните заведения, които решат да не рискуват с присъствени занятия заради опасността от нова вълна от Covid-19.

Ръководителите на академичните институции ще трябва да избират между сигурността на възпитаниците и преподавателите си, от една страна, и вероятността да изгубят приходите от чуждестранните студенти. 

През 2018/2018 г. в САЩ са следвали над 1 млн. студенти от чужбина, като 57% от тях са от Китай, Индия или Южна Корея, съобщава Politico. Интересът към американските университети обаче намалява постепенно в последните години. Според данни на Института за международно образование, цитирани от The Hill, новите чуждестранни студенти през 2018/2019 г. във всички степени на висшето образование в САЩ са били 269 383 души, докато през 2015/2016 г. броят на новопостъпващите чужденци е стигнал до 300 743 души. 


Прочетете още: 

САЩ СПИРА ВИЗИ И ЗЕЛЕНИ КАРТИ ДО КРАЯ НА 2020: КОИ СА ЗАСЕГНАТИТЕ?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос