САЩ спря всички полети над Иран и Ирак Снимка: © Getty Images

Федералната авиационна служба (FAA) на САЩ въведе забрана за полетите на всички американски авиокомпании над Ирак, Иран, Оманския залив и водите между Иран и Саудитска Арабия. Причината за решението бяха иранските въздушни атаки срещу военни бази на САЩ в Ирак.

FAA аргументира мярката с "повишената военна активност и увеличеното политическо напрежение в Близкия Изток, които поставят американската гражданска авиация под риск от непреднамерен удар". Службата посочва, че действа проактивно в защитата на въздушното пространство и гарантирането на сигурността на американските самолети, летящи над региона.

Забраната за полети беше обявена няколко часа преди украински Boeing 737 да катастрофира със 176 души на борда в близост до летище "Имам Хомейни" до Техеран.

Lufthansa, Air France, нидерландските KLM, Air Canada, Singapur Airlines и австралийските Qantas също избягват района на Иран и Ирак по съображения за сигурност.

Данни от FlightRadar показват, че още няколко самолета на други авиолинии като British Airways и Kuwait Airways се отклоняват от района на Ирак и Оманския залив.

Превозвачи от други страни - включително Тайван, Сингапур и Южна Корея обявиха, че избягват въздушното пространство на Иран и Ирак заради последните въздушни удари.

Напрежението между САЩ и Иран от началото на годината накара и Международната агенция за въздушен транспорт да призове страните от Близкия Изток да спазват задълженията си за предварително известяване за потенциални рискове пред гражданската авиация.

Въздушното пространство над Иран и Ирак е от стратегическо значение за гражданската авиация в Близкия Изток. Затварянето му предполага пренасочване на маршрути, забавяния и по-високи разходи за гориво.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024