"Нелепите" съвети на Илон Мъск за Тайван и Украйна, които никой не иска Снимка: © Getty Images

Изявите на мултимилиардера Илон Мъск по въпроси от международната политика продължават. През изминалата седмица бизнесменът публикува серия от размисли и анкети в профила си в Туитър, свързани с войната в Украйна, част от които повтарят опорни точки на Владимир Путин. А в събота Мъск се захвана и с разрешаването на конфликта между Китай и Тайван. Оказва се обаче, че нито потребителите в социалните мрежи, нито политиците изобщо искат да слушат своеволните му съвети.

Главният изпълнителен директор на "Tesla" и "SpaceX" коментира в скорошно интервю, че предоставянето на известен контрол на Китай над Тайван би помогнало за разрешаването на спора между двете страни.

"Моята препоръка би била да се измисли специална административна зона за Тайван, която да е разумно приемлива и вероятно няма да направи всички щастливи. Възможно е, и мисля, че е вероятно, в действителност те да имат споразумение, което е по-свободно дори от това за Хонконг", каза той.

Тайван е демократично управляван остров, но Пекин претендира, че той е част от собствената му територия и отдавна се е зарекъл да го постави под свой контрол, като не изключва използването на сила за тази цел. През август китайски изтребители прелетяха близо до средната линия, разделяща Тайванския проток, като напомняне към Тайпе, че военновъздушните сили на Пекин могат да достигнат острова за броени минути.

Правителството на Тайван категорично се противопоставя на претенциите и твърди, че само 23-милионното население на острова може да реши бъдещето му. Китай предложи на острова модел за автономия от типа "една държава, две системи", подобен на този в Хонконг. Предложението обаче беше отхвърлено от всички основни политически партии в Тайван и няма обществена подкрепа.

Защо Нанси Пелоси не се отказа от Тайван: Всичко, което трябва да знаем за конфликта

Опитите на Мъск за разрешаването на спора също не бяха приети с голям ентусиазъм. Депутат от управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП) на Тайван ги осъди като "неприемливи" и каза, че подобни идеи не бива да са в ущърб на демократичните свободи и суверенитета на жителите на острова.

Коментарите му толкова много ядосаха обществеността, че дори обединиха представители на разнородната политическа среда в страната. Посланикът на Тайван в САЩ заяви, че свободата и демокрацията "не са за продан".

Съветът по въпросите на континента (MAC) - отговарящ за планирането и прилагането на политиката за отношенията с Китай, Хонконг и Макао, посочи, че предложението на Мъск се "основава на инвестиционни интереси". Страната е водещ производител на полупроводници в света и от дълго време работи с "Tesla".

Кандидатите за предстоящата надпревара за кметския пост в Тайпе, пост, който често се разглежда като трамплин за бъдещи кандидати за президент, също разкритикуваха Мъск.

Чен Ши-чун, кандидатът на управляващата ДПП, заяви, че коментарите на бизнесмена са "зле информирани и принизяващи и могат да засегнат националната ни сигурност".

"Нелепи" думи и за Украйна

Милиардерът остава фокусиран и върху другата световна тема, която се опитва да "поправи" - войната в Украйна. Той твърди, че конфликтът включва актове на омраза и насилие и от двете страни в него. В публикация в Туитър дори цитира руска поговорка. В нея се разказва за един беден селянин, който трябва да си намисли желание, а говореща риба ще му го сбъдне. Докато човекът размишлява дали иска замък, кораб или злато, рибата му казва, че каквото и да получи - съседът му ще получи по два пъти от същото. А тогава той отговаря: "в такъв случай, моля те - извади ми едното око".

Мъск споделя поговорката и пише: "Око за око оставя всички слепи, защото това действа рекурсивно".

Вицепрезидентът на Световния конгрес за украинците Стефан Романиу намира тази аналогия за нелепа и посочва, че украинците не искат "око за око", а просто руснаците да се махнат от тяхната територия и "всичко ще бъде наред". Той казва, че хората като Мъск, които коментират без да познават обстановката, трябва да "ги е срам".

"Мисля, че той трябва да бъде смутен от това, което е казал, защото той не разбира ситуацията. Затова мисля, че трябва да се придържа към това да разбира Тесла. Страхотна идея за електрически автомобили. Той е много умен човек, но международна политика му куца", допълва още Романиу.

Илон Мъск вбеси Украйна с "мирен план", повтарящ условията на Путин

Мъск ядоса и хиляди потребители в социалните мрежи не само с думите си, но и с анкети в Туитър, в които писа как трябва да се реши войната. Той предлага в анексираните от Москва региони да се проведат избори под надзора на ООН и ако Русия ги загуби - тя да остави териториите. Друго "предложение" гласи Крим да бъде обявен официално за част от Русия, а Украйна да остане неутрална.

Съветите за Тайван и Украйна не са случайни. Широко известна е информацията, че американският милиардер внася материали от Русия и че фабриката на "Tesla" в Шанхай произвежда между 30 и 50% от общото производство на компанията. Така че най-вероятно зад неговите уроци по международни отношения се крият и добре калкулирани бизнес решения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024