Съветник от ДБ в СОС даде глас за последния бюджет на Йорданка Фандъкова

След едноседмични заплахи от страна на ГЕРБ, че цялата Столична община може да остане без пари преди изборите, Бюджет 2023 беше приет с обичайното управляващо мнозинство на ГЕРБ и "Патриотите".

Изненадата дойде от разцеплението в редиците на "Демократична България" - техният съветник Пеню Пенев подкрепи последния бюджет на Йорданка Фандъкова, вместо да гласува с опозицията в СОС.

Пенев обяви още, че бил подложен на натиск от колегите си в политическата група, на който се противопоставил, защото "не е партиен член и не е кандидат за нищо".

"Като стар софиянец и кореняк ще гласувам по съвест, защото имам глава на раменете си. Възрастта и бялата коса ми дават право да говоря това, което мисля. Обадиха ми се доста хора - две директорки, учителки, близки, какво става, ще ни оставите без заплати. Обясних им, че не е така, но хората имат друга нагласа. Хората от администрацията ми казаха - вие сте ненормални, не може без бюджет. Нещата трябва да си дойдат на местата", казва той по време на заседанието на съвета.

Позицията му беше подета и от председателя на СОС и потенциален кандидат за кмет от ГЕРБ Георги Георгиев, който обяви, че "за първи път станал свидетел на такъв политически натиск на колеги от други партии" и че бил "отвратен от политическите драми и игри".

"Драмата" около приемането на бюджета всъщност дойде от съпротивата на ВМРО, които са част от по-малкия коалиционен партньор на ГЕРБ в СОС - "Патриоти за София". В края на август те започнаха да поставят условия на Йорданка Фандъкова, за да дадат недостигащите гласове на ГЕРБ за мнозинство.

"Това е отговорност на ГЕРБ, да потърсят и да намерят подкрепа. В предизборна обстановка те си търсят виновник на техните предизборни опоненти", коментира Борис Бонев ("Спаси София") ден преди гласуването.

Бюджетът на София за 2023 г. се приема безпрецедентно късно - над 9 месеца след началото на годианта - заради забавянето при гласуването на бюджета на държавата, влязъл в сила едва на 1 август.

Пеню Пенев е член на сдружението "ДЕН" на Найден Зеленогорски и влезе в СОС през пролетта на 2021 г. на мястото на Владислав Панев - тогава общински съветник от ДБ, който беше избран за депутат.

Той е бивш кандидат за районен кмет на "Овча купел", член е на гражданската квота в листата на ДБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024