Създателите на филма "Blade Runner" съдят Tesla заради снимки на дългоочакваното роботакси

Автомобилната компания на милиардера Илон Мъск отива на съд по обвинения в плагиатство. Създателите на научнофантастичния филм "Blade Runner 2049" са завели дело срещу Tesla. Те твърдят, че фирмата е използвала нелицензирани рекламни материали, които са вдъхновени от филма и са генерирани с помощта на изкуствен интелект.

В подадената жалба се твърди, че Tesla е поискала разрешение да използва кадри от филма на Денис Вилньов, за да рекламира електрическото си роботакси. Продуцентската компания Alcon Entertainment обаче е отказала и е била "категорично против внушаването на каквато и да е връзка между Blade Runner 2049 и Tesla или която и да е компания, притежавана от Мъск".

От Alcon казват, че въпреки отказа Tesla е използвала изкуствен интелект (ИИ), за да създаде рекламни изображения, базирани на сцени от продукцията. Една от тях дори е включвала човек, приличащ на Райън Гослинг.

Те са били показани по време на презентацията за роботаксито, която се е състояло във филмово студио Warner Bros. в Лос Анджелис. Студиото беше разпространител на филма, като то също е обвинено, че е замесено във фалшивата реклама.

Научната фантастика с участието на Харисън Форд и Райън Гослинг излезе през 2017 г. Тя е продължение на киберпънк класиката "Blade Runner" от 1982 г. и успя да спечели две награди "Оскар".

По време на презентацията Мъск показва изображение на мъжка фигура, която гледа към мрачните руини на град под оранжева светлина. Тази сцена, казва Alcon, "явно е предназначено да се чете визуално" като действителен кадър от филма на Дени Вилньов, в който героят на Гослинг разглежда руините на Лас Вегас.

Продуцентската компания твърди още, че изображението е създадено като конкретни сцени от "Blade Runner" са вкарани в инструмент за изкуствен интелект. А това нарушава отказа на компанията за лицензионни права.

В речта си по време на събитието Мъск дори споменава продукцията на режисьора Вильнво, като казва: "Знаете ли, обичам "Blade Runner", но не знам дали искаме това бъдеще. Вярвам, че искаме шлифера, който носи, но не и мрачния апокалипсис".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Верижна катастрофа затвори част от магистрала "Тракия" до Пазарджик

При инцидента има пострадали

17:06 - 22.10.2024
Важно днес

ЦИК предупреди, че партии подменят обучени членове на секционни комисии в последния момент

Смените преди изборния ден са проблем, но няма как да се спрат

14:08 - 22.10.2024
Важно днес

Нова експертиза доказа, че откритата в куфар Евгения е била удушена

Подсъдими за убийството на младата жена са съпругът ѝ и баща му

13:38 - 22.10.2024