Милиардерът, основал гиганта Foxconn, се кандидатира за президент на Тайван Снимка: © Getty Images

Милиардерът Тери Гу - основател на най-големият производител на технологични продукти в света Foxconn - ще се кандидатира за президент на Тайван.

72-годишният бивш главен изпълнителен директор на компанията обяви началото на "ерата на управлението на предприемачите" и твърди, че за един мандат ще успее да договори 50 години мир между родната си страна и Китай.

"Тайван не бива да се превръща в Украйна и няма да допусна Тайван да стане следващата Украйна", заявява той в речта си, с която лансира кандидатурата си за прездиент.

Гу критикува управляващите за това, че са "довели Тайван до опасността на войната" заради ескалацията на напрежението с Китай. Роден в семейство имигранти от Китай, Тери Гу създава Foxconn през 1974 г., като първоначално произвежда пластмасови части за телевизори.

Бизнесът му започва да се разширява, след като става подизпълнител на компанията за електронни игри Atari и започва да прави елементи за джойстиковете на конзолите им, а през 80-те Тери Гу заминава за САЩ и сключва договори с различни американски технологични бизнеси.

Едно от най-важните партньорства на Foxconn e с Apple, за които тайванската компания работи в производството на телефони и компютри повече от 20 години.

Foxconn има фабрики в страни по цял свят, като само в Китай те са работодател на близо 1,3 милиона души.

За да може да се яви на изборите като безпартиен кандидат, той ще трябва да събере 290 000 подписа на поддръжници през следващите 2 месеца.

Предизборната кампания вече е наситена с интрига. Действащият вицепрезидент на Тайван Лаи Чинг-те, кандидат на управляващата Демократична прогресивна партия, води с 43% в проучванията спрямо основния опонент Ко Уен-дже, бивш кмет на столицата Тайпе с 27% подкрепа.

Опозиционната партия "Гоминдан" номинира действащия кмет на Ню Тайпе Сити (общината, която обкръжава Тайпе) Хо Ю-их, но той изостава с 14%. Над 16% от хората в Тайван казват, че не са решили или не искат да кажат за кого смятат да гласуват на изборите, насрочени за 13 януари догодина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Гриша Ганчев се оттегля от управлението на ЦСКА

Притежаваните от тях акции са прехвърлени безвъзмездно на фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“

12:47 - 30.04.2024
Важно днес

Отсъствието на ГЕРБ, ДПС и БСП провали последното заседание на комисията за Нотариуса

Комисията в парламента не успя да приеме доклад за дейността на Нотариуса

12:26 - 30.04.2024
Важно днес

На път за празниците: транспортна стачка блокира Гърция на 1 май

Няма да се движат кораби, фериботи, влакове и градски транспорт

12:10 - 30.04.2024
Важно днес

Съдът пусна под домашен арест Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си Пейо Пеев

Габриела Славова пак излиза под домашен арест

11:21 - 30.04.2024
Важно днес

Душана Здравкова припомни случай от 2008 г. в ГЕРБ., който прилича на скандала "Корал"

Тогава има жалба в съда, но е оставена без разглеждане, а прокуратурата не реагира

11:14 - 30.04.2024
Важно днес

Днес изтича срокът за подаване на данъчни декларации. Най-важните стъпки при попълване

Последен ден за подаване на данъчни декларации за физическите лица

10:26 - 30.04.2024