Сблъсъците в София влязоха в европейските медии Снимка: © France 24

Сблъсъците между протестиращи и полиция в центъра на София на 2 септември попаднаха в някои от най-големите европейски медии.

Spiegel отрази напрежението в България, като акцентира на десетките пострадали по време на ескалацията на напрежението.

"Хиляди души излязоха по улиците на българската столица, за да протестират срещу правителството. Стигна се до множество пострадали хора и арести", пише в медията. "Българският парламент ще дебатира по предложението на правителството за промяна в конституцията точно след края на отминалата лятна ваканция. В сряда партията на Борисов ГЕРБ успя да мобилизира нужните 120 гласа, за да даде ход на предложението. Наблюдателите обаче се съмняват, че управляващите ще съберат нужните 160 гласа, за да постигнат следващата фаза на процеса".

Spiegel припомня, че България се смята за страната от ЕС, в която корупцията е разпространена на най-широко ниво. "Държавата е също толкова бедна, а малцина олигарси контролират голяма част от икономиката", завършва статията.

France24 също отрази събитията по улиците на София, като посочва, че се е стигнало до изваждане на водно оръдие от полицията и изолиране на периметъра пред сградата на парламента, след като група протестиращи са хвърлили около 100 бомбички и пиратки срещу униформените.

"Протеситращите обвиняват трикратния премиер Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев за провал в борбата с корупцията, който ерозира върховенството на закона и облагодетелства силните магнати в най-бедната държава от ЕС", пише France24, цитирайки Reuters. Медията посочва, че протестиращите не приемат предложенията на Борисов за нова конституция, защото ги смятат за сценарий, целящ запазването му на власт.

ZDF отразяват протестите със свой екип в София. "Това са най-масовите демонстрации срещу правителството в България от години насам", отбелязва германската обществена телевизия.

"Пазите престъпници", скандират многобройните демонстранти и повтарят "Мафия, мафия!". Докато яйца, ябълки, домати, но и бутилки и камъни се хвърлят срещу полицаите, те отговарят с лютив спрей', съобщава Tagesschau на ARD за ситуацията в София.

Le Figaro също публикува статия за българските събития, като посочва, че призивите на организаторите на протестите за прекратяване на агресията не са били чути.

"Няма спокойствие в България", пише Дойче веле в своя репортаж за т.нар. "Велико народно въстание".

"През изминалата седмица председателят на ЦИК Стефка Стоева изненадващо обяви оставката си. На заседание на комисията тя описа проблемите при въвеждането на предвиденото машинно гласуване от Изборния кодекс. Протестиращите настояват за този тип гласуване, за да попречат на евентуално фалшифициране на вота", се казва в статията.

126 арестувани на протеста, лагерът на Орлов мост е премахнат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ и "Спаси София" предложиха план за мащабни промени в движението в центъра на София

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024