Сбогом на телефона с капаче за $20: Уорън Бъфет мина към iPhone Снимка: © Getty Images

Уорън Бъфет е човек, който знае цената на всичко - и тъкмо затова цени удобството и практичността на придобивките си повече от всяка друга тяхна функционалност или символен статут.

Основателят на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway е един от най-богатите хора в света, но за разлика от други членове в клуба на милиардерите Бъфет е известен със скромен и дискретен начин на живот. 89-годишният инвеститор живее в старата семейна къща в Омаха, придобита през 1958 г. за 31 500 долара, сам шофира автомобила си Cadillac XTS от 2014 г., и предпочита да играе бридж с приятели, вместо да губи времето си в партита и светски прояви.

Списъкът с контактите му съдържа номерата на собствениците на най-големите компании и банки в САЩ, както и на политици, предприемачи и финансисти от цял свят. Въпреки че фондът на Бъфет притежава 5,6% от акциите на Apple и е сред най-известните инвеститори в технологичния гигант, самият той не изневеряваше на традициите си и в продължение на десетилетие ползваше стар модел на мобилен телефон с капаче Samsung SCH-U320, който в момента може да се купи за около 20 долара.

"Александър Греъм Бел ми го даде на заем и забравих да му го върна",

с тази шега Бъфет се опитваше да задоволи любопитството на журналистите, които настояваха да разберат привързаността му към модела.

Точно когато корейската компания реши да се върне към естетиката на минало с новия си сгъваем смартфон Galaxy Z Flip, Уорън Бъфет най-после се отказа от старата технология и премина към iPhone 11.

"Телефонът с капаче е изхвърлен завинаги. Номерът е сменен. Пред вас стои един 89-годишен човек, който едва сега започва да свиква с iPhone", казва Бъфет в интервю за CNBC. "Дори презентацията, която ще покажем на следващата годишна среща на Berkshire Hathaway, вероятно ще включва кадри как разбивам стария си телефон с крак и се радвам на новия си смартфон".

На въпрос какво харесва най-много и най-малко в новата си придобивка, Уорън Бъфет споделя, че се затруднява да даде пълна оценка, тъй като "не използва всички негови съоръжения".

"Някои хора го превръщат в център на живота си. А аз го използвам като телефон", казва той.

Прехвърлянето му към последния модел на iPhone не е било особено трудно. Дори не се е наложило да купува устройство, тъй като е разполагал с няколко бройки заради подаръци от свои познати - включително от главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук.

През 2018 г. Кук коментира, че се опитва да убеди Уорън Бъфет да мине към "умните" телефони от години, и дори му е предложил да дойде лично в дома му в Омаха, за да му покаже как да борави с iPhone.

Berkshire Hathaway инвестира в Apple едва в началото на 2016 г. на цена от 1 млрд. долара за 9,8 милиона акции. Дотогава единствената технологична компания, в която фондът притежаваше акции, беше IBM. Само за две години Бъфет се освободи от всички дялове в IBM и увеличи още повече инвестициите си в Apple, като над 30% от портфолиото на фонда му представляваше акции от производителя на iPhone. В края на 2019 г. когато цената на Apple стигна до около 290 долара на акция, Berkshire Hathaway продаде част от дяловете си и пренасочи печалбата към две американски компании - Biogen, която се занимава с биотехнологии, и веригата с магазини за хранителни стоки Kroger.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022