Снимка: © Getty Images

Уорън Бъфет е човек, който знае цената на всичко - и тъкмо затова цени удобството и практичността на придобивките си повече от всяка друга тяхна функционалност или символен статут. 

Основателят на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway е един от най-богатите хора в света, но за разлика от други членове в клуба на милиардерите Бъфет е известен със скромен и дискретен начин на живот. 89-годишният инвеститор живее в старата семейна къща в Омаха, придобита през 1958 г. за 31 500 долара, сам шофира автомобила си Cadillac XTS от 2014 г., и предпочита да играе бридж с приятели, вместо да губи времето си в партита и светски прояви. 

Списъкът с контактите му съдържа номерата на собствениците на най-големите компании и банки в САЩ, както и на политици, предприемачи и финансисти от цял свят. Въпреки че фондът на Бъфет притежава 5,6% от акциите на Apple и е сред най-известните инвеститори в технологичния гигант, самият той не изневеряваше на традициите си и в продължение на десетилетие ползваше стар модел на мобилен телефон с капаче Samsung SCH-U320, който в момента може да се купи за около 20 долара. 

"Александър Греъм Бел ми го даде на заем и забравих да му го върна",

с тази шега Бъфет се опитваше да задоволи любопитството на журналистите, които настояваха да разберат привързаността му към модела. 

Точно когато корейската компания реши да се върне към естетиката на минало с новия си сгъваем смартфон Galaxy Z Flip, Уорън Бъфет най-после се отказа от старата технология и премина към iPhone 11. 

"Телефонът с капаче е изхвърлен завинаги. Номерът е сменен. Пред вас стои един 89-годишен човек, който едва сега започва да свиква с iPhone", казва Бъфет в интервю за CNBC. "Дори презентацията, която ще покажем на следващата годишна среща на Berkshire Hathaway, вероятно ще включва кадри как разбивам стария си телефон с крак и се радвам на новия си смартфон". 

На въпрос какво харесва най-много и най-малко в новата си придобивка, Уорън Бъфет споделя, че се затруднява да даде пълна оценка, тъй като "не използва всички негови съоръжения". 

"Някои хора го превръщат в център на живота си. А аз го използвам като телефон", казва той. 

Прехвърлянето му към последния модел на iPhone не е било особено трудно. Дори не се е наложило да купува устройство, тъй като е разполагал с няколко бройки заради подаръци от свои познати - включително от главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук. 

През 2018 г. Кук коментира, че се опитва да убеди Уорън Бъфет да мине към "умните" телефони от години, и дори му е предложил да дойде лично в дома му в Омаха, за да му покаже как да борави с iPhone. 

Berkshire Hathaway инвестира в Apple едва в началото на 2016 г. на цена от 1 млрд. долара за 9,8 милиона акции. Дотогава единствената технологична компания, в която фондът притежаваше акции, беше IBM. Само за две години Бъфет се освободи от всички дялове в IBM и увеличи още повече инвестициите си в Apple, като над 30% от портфолиото на фонда му представляваше акции от производителя на iPhone. В края на 2019 г. когато цената на Apple стигна до около 290 долара на акция, Berkshire Hathaway продаде част от дяловете си и пренасочи печалбата към две американски компании - Biogen, която се занимава с биотехнологии, и веригата с магазини за хранителни стоки Kroger.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Тошко Йорданов ще изпрати запитване до СЕМ заради стажа и дипломата на Кошлуков

Актьорът Гаспар Улие загина на 37 г. при ски инцидент

Френският актьор е получил тежка травма при сблъсък с друг скиор

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях