„Счупиха колата“: Новата Lada Aura не успя да запали по време на официална презентация Снимка: © АутоВАЗ

Новият модел на „АутоВАЗ“ Lada Aura, описван като „чудото на автомобилната индустрия“, навлече присмех на производителя си, след като не успя да запали по време на официална презентация с куп високопоставени лица и журналисти в Русия.

Първоначално ръководителят на „АвтоВАЗ“ Максим Соколов заедно с министъра на финансите Антон Силуанов направиха обиколка с автомобила. След това шефът на автомобилната компания реши да демонстрира възможностите на модела пред Герман Греф, ръководителя на „Сбербанк“, заобиколен от журналисти. Той обаче не запали.

„Счупиха колата“, пошегува се Греф. „Е, какво да се прави, прототип“, отговоря Соколов, преди да отстъпи волана отново на Силуанов и той да успее да го запали.

Видеоклип от неудобния епизод се разпространи лавинообразно в социалните мрежи днес. На кадрите се виждат само неуспешните опити на Соколов.

„Чудото на автомобилната индустрия“ трябваше да замести чуждестранните марки автомобили, чиито производители започнаха масово да напускат Русия след нахлуването в Украйна. Така Руската федерация опита да даде тласък на собственото производство, данните обаче не са особено добри. През януари-февруари продажбите на автомобили Lada са с 19,4% надолу.

На 16 март 2022 г., поради липса на резервни части, „АвтоВАЗ“ се принуди да обяви за корпоративен отпуск. А в края на януари 2023 г. обяви, че ще произвежда автомобили Lada само в три цвята – заради липсата на боя в резултат на въведените санкции срещу агресора.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023