СДВР: Имаме данни за организирана група провокатори на протестите

На протестите в София има определени групи, които се опитват да контролират мирните демонстрации на гражданите, има и данни за организираност – това обявиха от СДВР на поредния си извънреден брифинг.

От столичната дирекция призоваха всички граждани, които са част от антиправителствените протести, да не се поддават на групи провокатори, опитващи „да увлекат мирното мнозинство“. „Това нещо би опорочило и държавността, и демокрацията, и техните протести“, казаха от СДВР.

„Благодарим на всички граждани, които във вчерашния ден изразиха своето мнение, своята свободна воля и своя протест в центъра на София. Нямаше провокации, но имаше провокатори. С нас се свързаха хора от протестите, които в своите редици разпознаха лица, опитващи се да създадат напрежение. Бяхме помолени да ги отстраним“, съобщиха от дирекцията.

Те разкриха, че вчера, на петия ден от демонстрациите, е имало само един инцидент. Той е свързан с лице, счупило стъклото на автомобил, собственост на медия. Извършителят е задържан в Първо районно управление.

„Притеснения винаги има, тъй като се събират много хора. Основните притеснения са голямата маса хора да не се поддава на провокациите на малките групи провокатори. Една малка група да се опитва да манипулира моментното поведение на по-голямата група – това не е феномен само в България, а световен. Гражданите да протестират в рамките на закона, без да нарушават обществения ред, и ние ще им помогнем за това“, казаха от СДВР и обещаха, че няма да има провокации от страна на полицаите.

От столичната дирекция не дадоха никаква информация за проявения полицейски тормоз над няколко граждани край колонадата на Министерски съвет от 10 юли.


Прочетете още:

Разказ на очевидец: Полицейски тормоз срещу петима души край ЦУМ

Прокуратурата публикува СРС-та от разговори между Васил Божков, депутат и журналист


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024