Разказ на очевидец: Полицейски тормоз срещу петима души край ЦУМ Снимка: © Getty Images

Поне петима души са били подложени на полицейски тормоз по време на антиправителствените демонстрации в петък, 10 юли. Това разказа Антон Николов – един от задържаните от служителите на реда край колоните на ЦУМ в столицата.

В профила си във „Фейсбук“ той разкри имената на останалите участници в инцидента и щетите, които униформените им нанесли. Кадри от съответните събития станаха публично достояние, като бързо се разпространиха в интернет. Николов каза, че са истина и добави още подробности, тъй като е бил един от „лежащите зад колоните на ЦУМ“.


Майката на пострадалия Димитър Педев: Окован е в белезници и е пазен от полицаи в "Пирогов"

СДВР: Случаят на Димитър Педев не е свързан с насилието край колонадата на МС


Един от задържаните е бил с пукната скула и разрязана подмишница „до такава степен, че имаше нужда от многобройни шевове“. Неговото име е Тони Костадинов.

„Най вероятно е влачен през счупени стъкла. Беше поставен извън редицата на задържани и беше накаран да се намести сам, лазейки по лице с белезници на ръце зад гърба“, написа Антон Николов.

Случаят на 21-годишният студент по право Евгени Марчев стана известен през последните няколко дни, тъй като той беше приет в „Пирогов“ с комоцио. Николов потвърди, че младежът е бил в безсъзнание.

„Впоследствие, когато се събуди, се оплакваше от ужасни болки в гърдите и цяла нощ не можеше да диша или да лежи. Беше откаран в „Пирогов“ 10-11 часа след нанесения му побой“, разказа Николов.

Първоначалните данни бяха, че Марчев е бил откаран в лечебното заведение шест часа след побоя. В неделя на обяд той е напуснал болницата въпреки указанията на лекарите, тъй като Пребитият студент е напуснал "Пирогов", след като е разбрал, че го търси "цивилен полицай"

Друг от задържаните край колоните на ЦУМ е бил Жоро Георгиев. „Бит по цялото тяло и напръскан с лютив спрей в лицето, след като беше неутрализиран (сложени белезници и лежейки по очи)“, коментира Антон Николов.

Сред жертвите на полицейския побой е имало и момиче – Цветелина Цветкова. Според версията на очевидеца – тя е била дърпана „по адски груб начин“, хвърлена на земята с белезници и ръце зад гърба. Посрещнала цимента „по глава“ и получила рана на челото, а носът ѝ бил разбит.

„Нанесени са й няколко удара в тила, вследствие на което имаше хематом зад лявото ухо. Беше снимана с личния телефон на един от служетелите на "реда", тъй като беше облечена спортно (спортно бюстие и клин)“, каза Антон Николов.

За подобен случай съобщи и майката на един от хората, които се предполагаше, че са били бити край колонадата – 29-годишния Димитър Педев. Тя се позова на разказ на Евгени Марчев. В крайна сметка се оказа, че Педев не е бил част от този инцидент. От СДВР съобщиха, че той е бил задържан на „Орлов мост“ същия ден заради „грубо и непристойно поведение“ към полицейски служители и друг гражданин. По-късно мъжът бе освободен под гаранция от хиляда лева.

Последният човек, за когото Антон Николов съобщава, че е бил жертва на полицейско насилие, е на име Кристиан. „Беше в такова състояние, че едвам ходеше. Беше хвърлен като чувал върху мен при ареста му“, споделя очевидецът.

„Нито един от нас не се е съпротивлявал при арест и не е посягал на униформен! Пребиват гражданите, които им плащат заплатите с техните данъци, след което се опитват да им лепнат обвинения“, добави още той.

Николов допълни също така, че той е в най-добро състояние от всички, свързани с инцидента. Не спомена какви щети са му нанесени, защото не иска „да отклони вниманието“ от най-тежките случаи.

Той сподели петицията, в която се събират подписи за уволнение и съд за полицаите, които са участвали в побоя над студента Евгени Марчев. До момента са се подписали над 12 900 души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024