Случаят на Майката на пострадалия Димитър Педев: Окован е в белезници и е пазен от полицаи в "Пирогов" не е съотносим с публикуваните клипове, на които се вижда как полицаи пребиват младежи край колонадата на Министерски съвет. Това гласи официалното съобщение на СДВР, което главен комисар Георги Хаджиев разпространи на извънреден брифинг, добавяйки, че мъжът е задържан за „грубо и непристойно поведение“ към полицейски служители и друг гражданин. Днес той бе пуснат под гаранция в размер на 1000 лв.

Той отговори на думите на майката на задържания при демонстрациите 29-годишен мъж, която сподели в сутрешния блок на bTV, че синът ѝ е един от хората, бити от униформените до колоните на МС. Тя се позовава на разказите на другия приет в „Пирогов“ с комоцио – 21-годишния студент по право Евгени Марчев.


Майката на пострадалия Димитър Педев: Окован е в белезници и е пазен от полицаи в "Пирогов"


„Чухме версията на майката на задържания 29-годишен мъж. Неговият случай не е съотносим към публикувания клип под колоните на МС. Случаят е от 21:00 ч. на 10 юли на „Орлов мост“. Лицето е задържано по чл. 325, ал.2 за изключително грубо и непристойно поведение от негова страна към полицейски служители и друг гражданин“, съобщи Хаджиев.

„Дадена му е възможност за оказване на медицинска помощ. Можел е да се свърже с адвокати или свои близки. Отказал е да подпише декларацията. Както във всеки един момент, в който е поискано на задържан да бъде оказана медицинска помощ, е извикан екип на Спешна помощ. След като се е оплакал, е закаран в „Пирогов“, обясниха от СДВР.

Майката му Юлия Педева обясни по-рано днес в „Тази сутрин“, че никой от лечебното заведение и от полицията не се е свързал с нея относно случилото се. В петък тя не е успяла да се свърже със сина си и чак в полунощ в събота срещу неделя разбира, че той е в „Пирогов“ с комоцио.

„След като разбрах че е в „Пирогов“, опитах да гледам част от клиповете, но не издържах на болката. Имах възможността да говоря за кратко с другото момче (б.а. – Евгени Марчев). Съдя по състоянието на моето момче само по вида му, но другият младеж си спомня какво се е случило под колоните. Това са хора на реда. Всички видяхме как влачат невинни хора, пребиват ги. Те са се гаврили с тези деца, стъпвали са върху тях, правили са си селфи. Снимали са и едно момиче, чието тяло отчасти е било разголено. Аз съм в шок“, сподели майката на 29-годишния мъж.

От СДВР съобщиха, че във връзка с разпространението на публикации, в които се изнасят данни за прилагане на физическа сила от страна на полицаи, са назначени проверки. Те ще приключат в едномесечен срок, а на виновните лица ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност.

Главен комисар Георги Хаджиев потвърди, че срещу Димитър Педев е повдигнато обвинение, но не може да каже дали прокуратурата ще постанови арест. По версията на майката – 29-годишният мъж се намира в „Пирогов“, където е окован в белезници и е охраняван от двама полицаи. Днес ще се гледа мярката му за неотклонение.

„Има повдигнато обвинение. Обиждал е полицаи. Не бих могъл да коментирам думите и изразите, с които ги е нагрубявал, защото не са за пред обществото. Отправено му е предупреждение да прекрати своите действия и това е документирано от органите на реда", обясниха от СДВР за случилото се.

Според главен комисар Георги Хаджиев най-критичната ситуация в първия ден от протестите е била пред Министерския съвет. "Имаше данни, че се пръскат колегите със спирт и със спрейове, но не бих могъл да ги коментирам към този момент", каза директорът на СДВР.

От МВР обявиха още, че всекидневно се инструктират всички полицейски служители за използването на физическа сила и помощни средства спрямо гражданите. Според анализа на данните и за вчера, и за предходния ден, на протестите е имало провокатори.

"Полицията е деполитизирана, нас ни вълнува да опазим обществения ред, демокрацията и държавността. Тези полицаи седят на всички протести, независими от това кой управлява. Затова колегите са тук, с мен – за да видите другата гледна точка“, каза Хаджиев.

„Когато започнат да падат полицаи и да бъдат ранени, ние сме длъжни да вземем мерки, за да запазим живота и здравето им. Те също имат родители, жени и деца", каза Антон Златанов, зам.-директор на СДВР.

"Апелът ни е: Протестирайте, но не нападайте полицията. Тя е там, за да пази вас", добави той.


Пребитият студент е напуснал "Пирогов", след като е разбрал, че го търси "цивилен полицай"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Зеленски сравни призивите за отстъпки пред Русия с "умиротворяването" на Хитлер

Президентът на Украйна критикува Хенри Кисинджър

Пълна смяна в състава на Комисията за защита на потребителите

Димитър Маргаритов вече не е председател на КЗП

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"