Снимка: © bTV

29-годишният Димитър Педев, който е един от пострадалите при протестите в София, е окован в белезници и пазен от полицаи, макар да се намира в неврохирургията в „Пирогов“. Той бе един от двамата пациенти, Студент по право приет с комоцио в "Пирогов" след протеста на 10 юли след проявен полицейски тормоз, а срещу него бе повдигнато обвинение.

Това разказа майка му Юлия Педева, която го е издирвала повече от един ден. В интервю за „Тази сутрин“ по bTV тя сподели, че никой от лечебното заведение не се свързал с нея, нито с друг от близките на 29-годишния мъж, който днес бе пуснат под гаранция в размер на 1000 лв.


СДВР: ДИМИТЪР ПЕДЕВ Е ЗАДЪРЖАН ЗА ГРУБО И НЕПРИСТОЙНО ПОВЕДЕНИЕ КЪМ ПОЛИЦАИ


„Вчера имах възможност да го видя за много кратко време. Състоянието му беше изключително непоносимо за една майка. Той е след тежко комоцио, с огромен хематом на лявото око, с ужасно много наранявания по цялото тяло. Окован е в белезници на леглото. Пазят го двама полицаи като най-големия престъпник“, каза Юлия Педева.

Днес състоянието му е стабилно и ще се гледа мярката му за неотклонение. „За мой ужас, той има повдигнато обвинение. Не мога да кажа какво е то, защото той няма никакви спомени. Не си спомня дори, че е бил на протест. Може да съди само от това, което дочува от полицаите. Но в състояние, в което е загубил паметта си, всеки може да го обвини в какво ли не“, сподели майката на 29-годишния мъж.

Димитър Педев е режисьор и монтажист и, по информация на „Дарик“, работи в NOVA. Преди това е бил и в БНТ. Отишъл е на протеста, за да изрази гражданската си позиция.

Майка му не е знаела, че синът ѝ ще участва в демонстрациите в петък. Опитвала се е да се свърже с него, но не е успяла. В събота много настоятелно го е издирвала, но телефонът му е бил изключен. Приятелите му също не знаели какво се случва.

„Чух случайно по медиите, че освен пострадалото момче в „Пирогов“, е настанено още едно – на 29 години. Притесненията ми нараснаха. Обадих се в 12 ч. в полунощ в „Пирогов“, за да попитам дали случайно това момче се казва Димитър Педев. Те потвърдиха. Не ми дадоха информация жив ли е, в какво състояние е. Не разбирам протокола им“, сподели Юлия Педева.

„Никой не ме потърси, никой не се свърза с близките му. Назначен му е служебен адвокат, повдигнато му е обвинение. Той дори не може да се защити“, каза още тя.

Майката на пострадалия е разбрала, че той е контактен и в стабилно състояние едва в неделя сутринта.

„Позволиха му да се преоблече, но полицаят отиде с него до тоалетната. Това е нарушаване на личните права“, разкри Юлия Педева.

В интернет се появиха видеа, в които се вижда как младежи са бити от униформените край колонадата на Министерски съвет. Сред тях са 21-годишният студент по право Евгени Марчев, който също бе приет в „Пирогов“ с комоцио, Пребитият студент е напуснал "Пирогов", след като е разбрал, че го търси "цивилен полицай" Другата жертва на полицейски тормоз, според Юлия Педева, е Димитър Педев.

От СДВР обаче опровергаха тези твърдения. Главен комисар Георги Хаджиев съобщи по-късно на извънреден брифинг, че случаят на пострадалия не е съотносим с видеото от колонадата на МС. Той е бил задържан на "Орлов мост" на 10 юли заради "грубо и непристойно поведение" срещу полицаи и друг гражданин. Казаха още, че са предоставили възможност на Педев да се свърже с близките си, но той не го е направил.

„След като разбрах че е в „Пирогов“, опитах да гледам част от клиповете, но не издържах на болката. Имах възможността да говоря за кратко с другото момче. Съдя по състоянието на моето момче само по вида му, но другият младеж си спомня какво се е случило под колоните. Това са хора на реда. Всички видяхме как влачат невинни хора, пребиват ги. Те са се гаврили с тези деца, стъпвали са върху тях, правили са си селфи. Снимали са и едно момиче, чието тяло отчасти е било разголено. Аз съм в шок“, сподели майката на 29-годишния мъж.

„Синът ми до този момент няма никакви провинения. Той е млад и интелигентен човек, работещ в медия. Задължително ще търся правата си“, каза Юлия Педева.

Известният бивш журналист на БНТ Камен Алипиев сподели във „Фейсбук“, че познава Димитър Педев и двамата са работили заедно. Определя го като "приятел", „страхотен млад човек“ и „най-кадърният млад режисьор, с когото съм работил“.

„Не знам какво е станало онази вечер, тръгнах си по-рано от протеста, но не вярвам той да е упражнил или провокирал насилие! В понеделник (вече днес) ще се гледа мярката му за неотклонение и се надявам да го видя жив, здрав и без белезници отново сред нас!“, написа Камен Алипиев.


Прочетете още:

Пребитият студент е напуснал "Пирогов", след като е разбрал, че го търси "цивилен полицай"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът