Полицията отново ще разчисти блокадите в София тази нощ - това обяви директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев. На извънреден брифинг той определи снощните прояви като опит да бъде "взривен гражданският мир" и предупреди, че ще последват действия на органите на реда, каквито имаше преди два дни. Тогава униформените се намесиха и разчистиха барикадите на демонстрантите в цялата страна.

"СДВР ще възстанови нормалния ритъм, барикадите ще бъдат премахати. Отговорността ще се носи от нарушителите на закона. Законът е един за всички", каза Хаджиев. "През изминалата нощ бе направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града и да бъде взривен гражданският мир".

Среднощна барикада на "Орлов мост": Без сблъсъци между протестиращи и полиция

По думите му - целта на снощните протести била намесата на полицията, но органите не се поддали и предотвратили намеренията на демонстрантите. "Служителите на СДВР установиха груби хулигански и вандалски прояви от страна на незаконно протестиращите лица, чиято кулминация бе в района на „Орлов мост“. Те се изразяваха в къртене на преместваеми съоръжения, на пейки и на кофи за боклук, както и изграждане на барикади", каза той.

Както знаете, в събота „Орлов мост“ отново осъмна с разпънати палатки, а през 30-ата нощ от протестите за оставка на властта хората блокираха ключови кръстовища. До провокации и сблъсъци не се стигна. Пред ректората на Софийския университет демонстрантите преместиха пейки, за да блокират кръстовището, а палатки препречваха пътя на площад "Независимост".

Различни групи протестиращи позиционираха на „Орлов мост“ камъни, павета, бутилки с цел да бъдат използвани срещу органите на реда и закона. Относно подготовката и намеренията на тези лица да окървавят центъра на столицата, свидетелстваше и начинът на барикадиране, който блокира дори преминаването на линейки през района, каза Хаджиев.

По думите му - лидерите на протестите използвали "жив щит" срещу полицаите в лицето на жени и момичета. Имало е и група от 15-20 човека с маски и качулки, които следвали поведението на ултраси от футболни агитки. "На други лица бяха раздавани бухалки и вериги, с които бяха връзвани и кофите за боклук.", твърди Хаджиев.

Според него велосипедисти с устройства за радиовръзка обикаляли из широкия периметър в района, за да информират водачите на барикадата относно действията на полицията. 

"За нас, за разлика от всички тези лица, това не е война. Здравето на столичани, включително на тези, които протестират, макар и нерегламентирано, е от изключително значение. Заради повишения риск да пострадат хора, сред които жени и момичета, ръководството на СДВР взе решение да намали броя на полицейските сили и отново, както на 7 август сутринта, в подходящо време и условия да предприеме съответните мерки по възстановяване на конституционния ред в столицата", каза директорът на СДВР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада

Кои семейства имат право на помощи при деца на дистанционно обучение

Средномесечният доход на семейството трябва да е до 2925 лв при едно дете

Рашков: Вътрешен министър на Борисов е бил на заплата при наркотрафикант

Шеф на пътна фирма изнесъл милиони в ОАЕ, заяви вътрешният министър