СДВР предупреди, че отново ще разчисти блокадите през нощта

Полицията отново ще разчисти блокадите в София тази нощ - това обяви директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев. На извънреден брифинг той определи снощните прояви като опит да бъде "взривен гражданският мир" и предупреди, че ще последват действия на органите на реда, каквито имаше преди два дни. Тогава униформените се намесиха и разчистиха барикадите на демонстрантите в цялата страна.

"СДВР ще възстанови нормалния ритъм, барикадите ще бъдат премахати. Отговорността ще се носи от нарушителите на закона. Законът е един за всички", каза Хаджиев. "През изминалата нощ бе направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града и да бъде взривен гражданският мир".

Среднощна барикада на "Орлов мост": Без сблъсъци между протестиращи и полиция

По думите му - целта на снощните протести била намесата на полицията, но органите не се поддали и предотвратили намеренията на демонстрантите. "Служителите на СДВР установиха груби хулигански и вандалски прояви от страна на незаконно протестиращите лица, чиято кулминация бе в района на „Орлов мост“. Те се изразяваха в къртене на преместваеми съоръжения, на пейки и на кофи за боклук, както и изграждане на барикади", каза той.

Както знаете, в събота „Орлов мост“ отново осъмна с разпънати палатки, а през 30-ата нощ от протестите за оставка на властта хората блокираха ключови кръстовища. До провокации и сблъсъци не се стигна. Пред ректората на Софийския университет демонстрантите преместиха пейки, за да блокират кръстовището, а палатки препречваха пътя на площад "Независимост".

Различни групи протестиращи позиционираха на „Орлов мост“ камъни, павета, бутилки с цел да бъдат използвани срещу органите на реда и закона. Относно подготовката и намеренията на тези лица да окървавят центъра на столицата, свидетелстваше и начинът на барикадиране, който блокира дори преминаването на линейки през района, каза Хаджиев.

По думите му - лидерите на протестите използвали "жив щит" срещу полицаите в лицето на жени и момичета. Имало е и група от 15-20 човека с маски и качулки, които следвали поведението на ултраси от футболни агитки. "На други лица бяха раздавани бухалки и вериги, с които бяха връзвани и кофите за боклук.", твърди Хаджиев.

Според него велосипедисти с устройства за радиовръзка обикаляли из широкия периметър в района, за да информират водачите на барикадата относно действията на полицията.

"За нас, за разлика от всички тези лица, това не е война. Здравето на столичани, включително на тези, които протестират, макар и нерегламентирано, е от изключително значение. Заради повишения риск да пострадат хора, сред които жени и момичета, ръководството на СДВР взе решение да намали броя на полицейските сили и отново, както на 7 август сутринта, в подходящо време и условия да предприеме съответните мерки по възстановяване на конституционния ред в столицата", каза директорът на СДВР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024