СДВР ще накаже юрисконсулта си за грозните обиди срещу момичето от протестите

Столичната полиция най-после призна нарушението, което главният юрисконсулт Деляна Иванова е извършила при изготвянето на скандални становища по делата срещу злоупотребите на служители на МВР спрямо протестиращи граждани, съобщава в. "Сега".

Резултатът от проверката дойде след три месеца.

Иванова си беше позволила да обижда едно от незаконно арестуваните и малтретирани момичета от арестите и побоищата зад колоните на Министерски съвет в нощта на протеста на 10 юли 2020 г. Младата жена беше снимана полугола от униформен, докато е принудена да седи на земята с вързани ръце.

Административният съд в София осъжда СДВР на обезщетение от 40 000 лв. за претърпени неимуществени вреди. Главният юрисконсулт на Столичната полиция Деляна Иванова обаче обжалва решението, като вменява вина заради дрехите, с които е облечена по време на протеста.

"Позорно е за един млад човек да се възползва от облеклото си, за да получи парични средства под формата на обезщетение. Мен просто ме е срам подобни лица да са част от младото поколение на Р. България, че и да служат за пример", беше написала юристката на СДВР в документа, внесен в съда.

От информацията на в. "Сега" става ясно, че СДВР е установил нарушение на Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация. Засега обаче не е решено какво наказание ще трябва да претърпи Деляна Иванова.

Кодексът задължава всички служители в държавната администрация да:

  • спазват принципите на законност, лоялност, честност, безпристрастност, политическа неутралност, отговорност и отчетност
  • да осъществяват действия и да предлагат решения, водещи до елиминиране на произвола и укрепване на доверието в държавните институции
  • да извършват дейността си компетентно, обективно и добросъвестно, като се стреми непрекъснато да подобрява работата си в интерес на гражданите
  • да не накърняват престижа на държавната служба
  • да се отнасят любезно, възпитано и с уважение към всеки, като зачита правата и достойнството на личността и не допуска каквито и да са прояви на дискриминация.

При неспазване нормите на поведение в този кодекс служителите носят дисциплинарна отговорност съгласно Закона за държавния служител и Кодекса на труда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024