Преди седмица гръмна новина - властите в Австрия отново разследват бившия канцлер Себастиан Курц за мащабна корупция.

Смята се, че са намерени нови доказателства за това, че Курц е подкупвал собствениците на най-многотиражния вестник в страната с цел за него да се пишат само положителни неща.

Другото обвинение е, че законът за корпоративните фондации - любима форма за управление на бизнеси от страна на богатите австрийци, е бил поправен в интерес на издателите на същите тези медии - семейство Диханд, собственици на "Kronen Zeitung" и "heute".

Преди дни полицията обискира редакциите им, а днес германското издание "Spiegel" публикува част от одобрената от съда заповед за обискa на офисите на виенския таблоид "heute". Със същия документ разполага и австрийският "Standard".

"Трябва да се има предвид, че действията на извършителите са особено проблематични и накърняват сърцето на демокрацията – а именно свободното и неманипулирано решение за гласуване на гражданите", се казва в обширния документ.

Няколко изречения по-нататък виенските следователи формулират следното твърдение: „Това корумпирано обвързване на политици и издатели поставя свободата на медиите – която е защитена от множество правни разпоредби – в абсурдна ситуация. Основната функция на пресата като обществен страж е нейната способност да предоставя точна и надеждна информация - а в случая тя е напълно подкопана."

В центъра на тези сериозни обвинения наред с бившия федерален канцлер Себастиан Курц (Австрийската народна партия) са и негови приближени, сред които и издателят на трите таблоидни медии "heute", "Austria" и "Kronen Zeitung".

Според обвинението непрозрачните сделки са започнали през 2017 г. като Курц и неговата партия са плащали щедро за реклами във въпросните медии с пари от бюджета на Министерството на финансите - тоест с пари от данъците на австрийците.

През май 2017 г. Себастиан Курц беше министър на външните работи. Коалицията между социалдемократите на канцлера Кристиан Керн и Австрийската народна партия обаче падна от власт и през октомври се стигна до предсрочни избори. Точно тогава лидерът на социалистите се оплака, че срещу него се води таблоидна медийна кампания, която обаче е и в полза на Курц.

В крайна сметка партията на Курц победи с около 4,5% социалистите на тогавашния канцлер Керн. В резултат на това Австрийската народна партия сформира коалиция с дяснопопулистката Партия на свободата на Австрия и Курц пое канцлерския дворец.

Сега, когато Курц е заподозрян за заговор с издателите на най-тиражните вестници в страната, неговият предшественик Кристиан Керн атакува. Обвинението му е, че „Курц и компания са манипулирали вота през 2017 г.“,

„Ставаше дума за системно подчиняване на основни играчи от медийния пейзаж.“ Редакторите на обществената телевизия ORF също били сплашени и обещания са давани и на други журналисти.

Подобни коментари идват от Райнхолд Митерленер - бивш председател на Народната партия, който беше вицеканцлер в кабинета на Керн.

Митерленър директно говори за „купена политика“. Пред "Tiroler Tageszeitung" той атакува и медиите - казва, че имиджът им на четвърта власт е поставен на изпитание.

Разследването на австрийските власти обхваща своеобразния медиен чадър над Курц в периода до пролетта на 2019 г. Младият канцлер пада от власт тогава в резултат на аферата Ибиса.

Скандалът избухна, когато германските медии Der Spiegel и Süddeutsche Zeitung публикуваха тайни записи от разговори между тогавашния вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе (коалиционен партньор на Курц от националистическата "Партия на свободата" на Австрия) и неговия колега Йохан Гуденус с предполагаема лобистка и роднина на руски олигарх. Записите показваха как тримата обсъждат взаимноизгодни схеми като помощ при продажбата на собствеността на "Kronen Zeitung" срещу "приятелска" редакционна политика на медията в предизборната кампания. В разговора Щрахе хвърля светлина и върху други опции за корупционни схеми в замяна на търговия с влияние.

Сега има подозрение, че Курц в крайна сметка е превърнал в реалност това, за което Щрахе е мечтал по онова време.

Все още срещу Курц и неговото обкръжение, вкл. издателите на медиите, има само разследване. Няколко други прокурорски производства за корупция, свързани с аферата Ибиса, бяха прекратени.

В случая с Курц и медиите обаче разследващите изглеждат по-уверени, защото има множество доказателства, които недвусмислено показват политико-медийната симбиоза.

Именно разследването за медийната връзка между Курц и издателите на най-големите медии беше причината за падането му от власт през 2021 година. Той заемаше поста от 7 януари 2020 г. до 9 октомври 2021 г.

Още тогава разследването на антикорупционната прокуратура откри данни за това, че Курц и негови съпартийци са използвали средства от Министерството на финансите през 2016 г., за да му осигурят позитивно отразяване в медийната група "Oesterreich" с публикуването на манипулирани данни от социологически изследвания. Тогава доказателства не стигнаха за доказването на обвинение.

Този път може да е различно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024