Снимка: © Getty Images

Проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб обяви, че в България са направени 27 хиляди PCR теста и съобщи каква е стратегията – улавяне на първите симптоми при три отделни рискови групи.

„Щабът обяви на трети април, че са направени над 15 000 PCR теста. Към днешна дата те са 27 000. Нашата цел е седмично да се правят 7 хиляди теста PCR, с които да обхващаме един на всеки 1000 български граждани“, каза Кантарджиев.

„Целта ни е да хващаме първите симптоми. Най-важно е това да става при медицински работници – лекари, санитари, медицински сестри, служители на РЗИ и спешна помощ. Искаме масовост – от пасивен надзор да стигнем до активен надзор – да търсим всички с белодробни заболявания. РЗИ вече проведе такова активно търсене на болни с белодробна болест. Третата група са първите случаи на болни от трудови колективи, които са свързани с националната индустрия. Това са стратегически управления, централи, водоснабдяване и други“, съобщи членът на щаба.

Той каза още, че от 400 лаборатории у нас 18 са направили работещи лаборатории за PCR. Освен това НЗОК, чрез анекс към рамковия договор, е предвидила заплащане на тези изследвания. Само една работеща генетична лаборатория е направила 7083 PCR изследвания. 

„Виждате, че са направени и много изследвания със серологичен тест – някои го наричат бърз. Бяха направени такива в „Пирогов“, бяха взети от военнослужещи, от 1000 служители на МВР, на 600 служители на спешна помощ, 500 – на общината“, каза Кантарджиев.

„IgG показва, че си бил в контакт с този вирус, а IgM означава, че е нужно да ти се направи генетично изследване“, поясни той.

За последните 24 часа у нас са отчетени още 49 нови случаи на коронавирус, а от тях в болници са 21. Общият брой на заразените с Covid-19 в България е 1015, а увеличението спрямо предходното денонощие е 5,1%, обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

За първи път има област с повече случаи от София за денонощие – Плевен със 17. 13 от тях са от шивашкия завод „Мизия“, който бе затворен заради това, че стана огнище на заразата. В София случаите са 16, във Видин са 4, в Бургас, Кюстендил и Сливен – по три, а в Хасково, Благоевград и Пазарджик е регистриран по един случай.

„Има един непълнолетен, който е заразен - момиче на 15 години в Кюстендил. То не е настанено в болница“, съобщи ген. Мутафчийски.

Сред медицинския персонал има три нови случаи – на лекар във Видин, на медицинска сестра в Сливен и на медицинска сестра в Бургас.

174 са излекуваните, това представлява 17,1% от установените случаи. Двама пациенти са изписани от ВМА, един – от Пазарджик и един от Кюстендил.

Двама са починалите за последното денонощие и така общият им брой у нас е 47 общо. Починала е жена от Сливен на 77 години и 49-годишен мъж, който след 11-дневна интубация е заминал в „Пирогов“. „Нямаме данни за придружаващи заболявания на починалите“, каза ген. Мутафчийски.

281 души са в болница, а 40 от тях са в интензивни отделения.

Д-р Станимир Хасърджиев, който е председател на Национална пациентска организация, съобщи, че е предприел пакет с мерки заедно с експерти от различни дружества. Те трябва да помогнат на щаба в борбата да се намали риска от инфектиране при пациенти с хронични заболявания. "Трябва да се пазят най-уязвимите групи – това е стратегията“, каза той.

„Първият етап на това, което разработваме, е да се подава правилна информация, насочена към хора с хронични заболявания. Открива се безплатна телефонна линия на оператора VIVACOM – лекарите от тези дружества ще дават консултации на хора с хронични заболявания – белодробни, прилежащи сърдечни заболявания, диабет. Това е за хора, които искат да се консултират с експерти. Пакетът с мерки е готов, с щаба ще обсъдим още допълнителни детайли“, съобщи той.

„Има подсигурени виртуални стаи, в които лекарите ще говорят с пациенти. През сайта на пациентската организация ще подаваме всякаква информация. Трябва да направим така, че да сведем до минимум възможността тези хора да се инфектират с вируса. Много са мерките, които да се предприемат, а част от тях вече са въведени, други са реалистични“, каза д-р Хасърджиев.

Ген. Мутафчийски бе попитан дали има успешни опити с ваксина срещу коронавирус в световен мащаб.

„По отношение на ваксините, над 110 ваксини са изпробвани по света от различни държави. Все още няма положителни индикации за успех. В Китай имаше и тестване на ваксини върху хора. Резултатите още не са обявени. За Англия четох за тестове, но не върху хора. Казват, че ваксината ще бъде успешна, но към септември. Големите надежди на човечеството са свързани със създаване на ваксина“, каза той.

На въпрос дали се обмисля затягане на мерките при пътувания около Гергьовден, 6 май, началникът на щаба каза:

„Много е неприятна цялата статистика, че за последните 7 дни имаме почти 300 случая, което представлява 30% от общия брой на случаите. Процесите са динамични и спрямо тях ще се вземат навременни решения. Много е трудно да говорим какво ще се случи за Гергьовден“.

Дъщерята на починалия след пътен инцидент журналист Милен Цветков е в чужбина, стана ясно от репортерите на брифинга. Ще може ли тя да се прибере в България? „Още в първия ден след смъртта на нашия колега, за когото изказвам своите съболезнования, г-жа Генка Шикерова се свърза с мен и съм поел личен ангажимент към това“, каза ген. Мунафчийски.

На въпрос защо инвитро процедурите са преустановени, той отговори: „Това е процедура, която може да се отложи във времето“.

„Медицинските екипи на първа линия са обезпечени. От вчера върви процедура за закупуване на още защитни облекла и безвъзмездното им даване на медицинските лица. Здравната каса заплаща за тестовете. Някои болници си закупуват отделно облекла“, допълни началникът на щаба в отговор на въпрос дали медицинските лица са достатъчно добре предпазени.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет

Протестът на превозвачите на 18 май остава, но без блокади

Кабинетът е предложил няколко решения по исканията на превозвачите