Седмица след визитата в Украйна: Грант Шапс е новият министър на отбраната на Великобритания

Бен Уолъс - един от най-активните поддръжници на военната помощ за Украйна - подаде оставка като министър на отбраната на Великобритания.

На негово място ще застъпи Грант Шапс - член на Консервативната партия, който в момента изпълнява длъжността на министър по енергийната сигурност и въглеродната неутралност.

Шапс посети Украйна преди няколко дни, той се смята за ключов поддръжник на премиера Риши Сунак в партията.

Бен Уолъс отговаряше за Министерството на отбраната на Великобритания в периода, в който службите за сигурност засякоха активната подготовка на Владимир Путин за инвазия в Украйна.

От самото начало той ръководеше надпартийната кампания в Англия за подкрепа на каузата на Киев - нещо, за което получава признание дори от Лейбъристите, макар те да го критикуват за нуждата от по-активна реформа в британските въоръжени сили.

Напускането му беше предизвестено преди месец - неофициално се твърдеше, че може да е свързана с липсата на подкрепа от страна на САЩ при сондирането на кандидатурата му за генерален секретар на НАТО. Малко след това Уолъс направи коментар, че Украйна не демонстрира достатъчно "благодарност" към западните държави, които работят за доставката на въоръжение за съпротивата срещу Русия.

За новия министър на отбраната Грант Шапс това е пети различен пост в кабинета в рамките на по-малко от една година, посочва BBC.

В края на управлението на Борис Джонсън Шапс беше министър на транспорта, при Лиз Тръс той стана министър на вътрешните работи само за шест дни, а при Риши Сунак беше министър на бизнеса, преди да бъде назначен за министър по енергийната сигурност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024