Седмокласниците подобряват резултатите си по математика, но отстъпват леко по български език Снимка: © Getty Images

Седмокласниците подобряват резултатите си по математика, минимално се понижават тези по български език и литература. Това стана ясно от анализа на Министерството на образованието и науката (МОН) на получените резултати.

През 2023 г. средният резултат от националното външно оценяване по математика е на рекордно ниско ниво - 35.29 точки от общо 100. През тази година се отчита значително подобрение - със 7.61 точки повече, като средният резултат е 42.9 точки от 100.

Основната причина за това е увеличеното време за работа върху първата част от изпита, което създава повече спокойствие и съсредоточеност, смята образователният министър Галин Цоков. Седмокласниците тази година разполагаха с 15 минути повече време за теста в първата част отколкото преди.

Средният резултат от матурата по български език и литература тази година е почти същият като през 2023 г., с понижение от 0.44 точки – от 55.04 на 54.60 точки от 100.

18 ученици са получили максималните 100 точки и на двата изпита, о за сравнение през миналата година само двама са постигнали такъв резултат. Намалява броят на учениците с 0 точки и на двата изпита – от 43 през миналата година на 26 през тази.

Най-добре са се справили седмокласниците в София, Варна и Смолян, а на последните места са Разград, Кърджали и Сливен.

Резултатите на седмокласниците се в Ямбол, Шумен, Търговище и Видин. В някои области обаче оценките по български се понижават – особено в Перник, но също и във Враца, Добрич, Стара Загора, Смолян, Ловеч, Разград, София, Варна и Пловдив

3/4 от седмокласниците се справят успешно със задачите за четене с разбиране, като показват умения за извличане на информация от два източника, които може да се разглеждат в личен и социален контекст. Близо 50% от учениците се справят с езиковите задачи с избираем отговор, а под 40% успешно решават езиковите задачи със свободен отговор, което показва затруднения при прилагането на практическите знания, стана ясно от анализа на МОН.

На задачата за редактиране на текст средният брой точки е 8 от общо 14, което показва затруднения при откриване и поправяне на правописни и пунктуационни грешки.

При литературните задачи с избираем отговор, с най-висок процент успеваемост - 76%, е задачата, която изисква откриване на качества на двама герои от различни произведения. Малко над половината от учениците обаче са били затруднени при тълкуването на цитат от разказа "Една българка" от Иван Вазов. Преразказът показва, че учениците разбират вярно авторовите послания, но срещат трудности при преобразуването на пряката реч в непряка и при последователното прилагане на книжовноезиковите правила. Средният брой точки е 18.5 от общо 35, което е с една точка повече от миналата година.

Над една трета от задачите на изпита по математика са били представени в реален житейски контекст, посочиха от МОН.

С най-висока успеваемост е задача 3 - 77.9%, което показва, че седмокласниците са придобили умения да работят с тъждествено равни изрази. Повече от две трети от учениците успешно се справят с вероятности, а всеки двама от трима умеят да намират корен на уравнение и да прилагат наученото за неравенства в триъгълник. Близо половината извличат информация от диаграма, решават задачи за смеси и за отношения.

Повече от половината от седмокласниците срещат трудности при използването на математически език - символи, термини и формули, при прилагането на формални процедури за описание и при аргументиране на поставен въпрос или решение по отделните подусловия на задачите със свободен отговор, независимо дали се проверяват алгебрични, геометрични знания и умения, или се моделира реална житейска ситуация, посочват от МОН.

По математика с най-високи резултати са учениците от седми клас в София-град, Варна и Бургас, а с най-ниски - младежите в Сливен, Видин и Враца. По математика всички региони увеличават резултатите си, като най-голямо подобрение има в Търговище, Ямбол, Шумен, Плевен, Велико Търново и Разград.

Творческото мислене е слабото място на българските ученици, и става по-трудно, ако са от бедни семейства


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

"Сивият вълк" на голмайстора на Турция предизвика дипломатически спор с домакините на Евро 2024

Скандалите на Европейското по футбол не спират

17:32 - 04.07.2024
Живот

Женският цикъл - по-добре да не го споменаваме

Защото е важно да говорим: dm поставя на фокус женското здраве с нова осведомителна кампания

14:17 - 04.07.2024
Политика

Изпуснат полет прерасна в политически скандал в Гърция

Управляващите изгониха свой депутат заради агресия на летище

14:00 - 04.07.2024
Важно днес

Пеевски изгуби още един глас - Ердуан Мехмед се е отрекъл от вота си "за" кабинет на ГЕРБ

Депутатът от ДПС-Пловдив също отказва да следва решенията на Делян Пеевски

13:07 - 04.07.2024
Живот

Да заредиш хладилника, докато седиш на дивана

7 предимства на онлайн супермаркетите

12:54 - 04.07.2024