Снимка: © Getty Images

Резултатите на седмокласниците на изпитите през 2021 са най-добри през последните три години.

Макар и с малко, те надхвърлят постигнатото през 2020 и 2019, когато цялото обучение беше присъствено, отбелязват от МОН, отчитайки положителната тенденция.

От Министерството публикуваха резултатите на изпитите по БЕЛ и математика за 7. клас и от тях става ясно, че средните резултати могат да се определят като „добри“. По български език и литература средната оценка сега е 53,86 точки от максимум 100, което се равнява на „Добър 4.30“. На изпита се явиха 57 538 ученици.

По математика средната оценка остава ниска – 37.94 точки, или „Добър 3.80“, показват резултатите на 57 328 седмокласници.

Само трима седмокласници са пълни отличници и по двата предмета. 44-ма имат нула точки и на двата изпита. Със 100 точки по български език и литература са 14 ученици, а по математика – 152. Нула точки по БЕЛ имат 223 седмокласници, а по математика – 208.

Разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев като цяло не е затруднил учениците, смятат от МОН. Седмокласниците са предали текста, макар и невинаги подробно. Не всички са прилагали обаче книжовноезиковите правила. Повече от половината не умеят да оформят текст графично.

Преобладаващата част от седмокласниците се ориентират в изучавани творби по отношение на герои, образи, теми, проблеми. Едва един от всеки четири обаче открива повечето или всички грешки в текст. Над половината от учениците не разчитат внушенията в откъс от изучавана творба.

По математика най-лесни са били задачите за ъгли. Не се забелязва значително разместване спрямо предходни години сред регионите с най-високи постижения.

С високи резултати и по двата предмета са София, Смолян, Варна и Русе. Както и при X клас, учениците от Ямбол и от Кърджали са значително по-добри по математика, отколкото по български език и литература. Обратното е в Перник. Там са по-силни по БЕЛ.

Габрово е в първата петица по български език и литература, а Бургас – по математика. Възпитаниците на математическите и природо-математическите гимназии са традиционно с най-добри резултати и по двата предмета.

Резултатите могат да бъдат открити тук.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти