Секс скандалът около Бензема отново влезе в съда - нападателят е заплашен със затвор Снимка: © Getty Images

Тази седмица съдът във Франция трябва да реши дали една от големите звезди на националния отбор по футбол Карим Бензема е бил съучастник в изнудването на бившия си съотборник в тима Матийо Валбуена.

Случаят стана известен като „Аферата със секс записа“ и разтресе из основи френския футбол, а двамата играчи загубиха местата си в селекцията на Дидие Дешан – Бензема за около 4 години, а Валбуена и до днес.

33-годишният Карим Бензема, който е голямата звезда на испанския „Реал“ (Мадрид), е заподозрян за това, че е помогнал на група предполагаеми изнудвачи да стигнат по-лесно до Валбуена през 2015. Целта им била да вземат максимално много пари от бившия играч на „Олимпик“ (Марсилия) – в противен случай искали да публикуват компрометиращо секс видео с участието на играча.

Секс скандалът около Бензема отново влезе в съда - нападателят е заплашен със затвор

Бензема, който вкара гол за победата на „Реал“ срещу „Шахтьор“ (Донецк) с 5:0 в Шампионската лига в сряда вечер, не присъства в първия ден от заседанието. Той отрича да е съучастник в аферата.

Заседанието се провежда в съда във Версай и включва още четирима души, включително 37-годишния Валбуена, който се яви.

Делото ще установи ролята на Бензема в аферата, която започна през 2015 г. Тогава Валбуена (настоящ играч на гръцкия „Олимпиакос“) е дал смартфона си на мъж на име Аксел Анго с молба да прехвърли съдържанието от него на ново устройство. Анго, който е подсъдим за злоупотреба с доверие, попаднал на сексуални кадри с участието на футболиста. Според прокуратурата мъжът изследвал различни начини да заплаши Валбуена с публикуване на клиповете, ако не получи определена сума пари. В схемата участвал и приятел на Анго – Мустафа Зуауи.

През юни 2015 Валбуена получил предупреждения за потенциално изтичане на кадрите в публичното пространство, които той докладвал на полицията. Оттам нататък последвала цяла сага с посредници, сред които полицаите вкарали и свой агент под прикритие с прякор Лука. Причината била, че искали да се снабдят с доказателството, преди да предприемат действия срещу извършителите.

Карим Бензема стар приятел Карим Зенати

В същото време изнудвачите се свързали със стар приятел на Карим Бензема – Карим Зенати, който според полицията също участвал в схемата и с подкрепата на футболиста на „Реал“ искал да достигне до Валбуена.

На 6 октомври 2015 Бензема се е срещнал с тогавашния си съотборник в националния отбор в стаята му в тренировъчния център в Клерфонтен. Казал му е, че може да го представи пред „доверен човек“, който да му помогне да разреши казуса с публикуването на компрометиращото видео – ако Валбуена плати исканата сума. Бензема твърди, че това е бил опит да помогне на съотборника си в трудна ситуация. Казал му е: „Внимавай, Мат, тези хора са големи, големи престъпници“.

След това нападателят се обадил на приятеля си Карим Зенати, действащ като посредник между изнудвачите и Валбуена. В разговор, който е записан от полицията, играчът на „Реал“ казва: „Той не ни възприема сериозно“. Прокурорите казват, че думата „ни“ доказва съучастието на Бензема в схемата с изнудването.

Валбуена по-късно признал, че разговорът го накарал да се чувства „пълен глупак“. Зенати отбелязал, отново записан от полицията: „Ако не иска ние да решим проблема, ще трябва сам да се справя с пираните“. Бензема отвърнал: „Ще се изпикаят върху него“.

Отделно нападателят използвал дума, с която описал Валбуена като хомосексуален, но обяснил, че това било „по приятелски начин“.

Максималната присъда за съучастие в изнудване е пет години затвор и глоба от 70 хиляди евро. Според Бензема полицейският служител под прикритие използвал непозволени методи, с които го вкарал в аферата.

Скандалът извади звездата от френския състав в продължение на 4 години – решение, което нападателят определи като „расистко“. Той пропусна триумфа на световното първенство през 2018, а селекционерът Дидие Дешан реши да го върне в отбора за Евро 2020, където Бензема вкара 4 гола, но Франция не успя да премине осминафиналите. Миналия месец треньорът заяви, че Карим се е променил и е станал „по-зрял човек“.

Бензема е жива легенда на „Реал“ (Мадрид), където играе от 2009 г. За „Кралския клуб“ има общо 290 гола в 570 мача, спечели 4 пъти Шампионската лига, три пъти титлата в Испания, два пъти Купата на страната и още редица трофеи. Тази година е номиниран в топ 3 за най-престижното индивидуално отличие - „Златната топка“.

Пътят на Валбуена е съвсем различен – след като беше звездата на „Олимпик“ в Марсилия, той премина през по-непретенциозните „Динамо“ (Москва) и „Фенербахче“, прекара период и в „Лион“, преди да заиграе за „Олимпиакос“ през 2019 г.

Пред съдиите в сряда той заяви, че никога не е обмислял да даде сума пари, за да предотврати изтичането на видеото. Играчът споделил за кадрите със семейството си още когато сагата започнала.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024