Селин Дион и синдромът на скованата личност: Певицата страда от заболяване, което пречи на пеенето ѝ Снимка: © Getty Images

Канадската певица Селин Дион отмени и отложи редица свои концерти заради проблеми, свързани с "много рядко неврологично заболяване", което се отразява на пеенето ѝ, съобщава "Франс прес".

В петминутно видео, публикувано в профила ѝ в Instagram на френски и английски език, Дион споделя, че се бори със здравословни проблеми "от дълго време".

"Наскоро ми поставиха диагноза на много рядко неврологично разстройство, наречено синдром на скования човек, което засяга около един на милион души", разказва тя.

То кара мускулите ѝ да се свиват неконтролируемо и води до спазми, които "засягат всеки аспект от ежедневието ми, понякога причиняват трудности при ходене". По думите ѝ то затруднява пеенето ѝ, което означава, че тя няма да може да изнесе планираните за догодина концерти в страни от Европа.

"С болка ви казвам, че днес това означава, че няма да съм готова да подновя турнето си в Европа през февруари."

Тя каза, че е подкрепяна от децата си и екип от лекари, за да подобри състоянието си, но признава, че се "бори" с болестта си.

"Единственото, което знам, е да пея. Това е, което съм правила през целия си живот и това е, което обичам да правя най-много", споделя Селин Дион.

През 2014 г. певицата заяви, че спира кариерата си "за неопределено време", след като стана ясно, че съпругът ѝ Рене Анжелил води битка с рака. Изявите ѝ бяха възобновени година по-късно, но последваха още прекъсвания. В крайна сметка тя се завърна със студийния албум Courage през 2019 г., по който работи с други известни изпълнители като Сиа, Сам Смит и Дейвид Гета.

Тя благодари на феновете си за подкрепата и подчерта, че в момента няма друг избор, освен да се съсредоточи върху здравето си.

Какво е синдромът на скованата личност?

Синдромът на сковананата личност (SPS) е рядко заболяване, което все още не е добре проучено.

Според британския Национален институт за неврологични заболявания то се характеризира с "променлива мускулна скованост на туловището и крайниците и повишена чувствителност към стимули като шум, докосване и емоционален стрес, които могат да предизвикат мускулни спазми".

Хората с това заболяване изпитват най-вече трудности при ходене или движение на мускулите, като могат да изпитват страх от това да излизат от къщи, тъй като уличните шумове, като например звукът на клаксона, могат да предизвикат спазми.

Към момента няма лечение за SPS, но съществуват методи за лечение, включително и лекарства срещу тревожност и мускулни релаксанти, които могат да забавят прогресията му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023