Съветът за електронни медии излезе с противоречиви послания по повод скандала, който се развихри около публикуваната от БНТ снимка на Кирил Петков и Лена Бориславова в последния ден на работата им в Министерски съвет.

Фотографията без контекст създаваше впечатление, че двамата се държат за ръце, докато вървят по стълбищата - интерпретация, която провокира вълна от подигравателни и язвителни коментари спрямо тях. Малко след това се появиха видеозаписи от различна перспектива, които ясно показваха, че между Петков и Бориславова има видима дистанция и в нито един момент ръцете им не се докосват.

Председателят на СЕМ Соня Момчилова даде интервю за Петър Волгин в БНР, в което омаловажи случая и коментира, че "не би искала регулаторът да оправдава прозвището "бухалка", като санкционира телевизията заради подвеждащия кадър.

Момчилова казва, че е имала "лично колебание", но е преценила, че не е редно "СЕМ да се меси и да търси сметка на БНТ" - както заради това, че не е излъчен в ефир, а онлайн, така и заради последвалите уточнения на фотографа Десислава Кулелиева.

"Дали е манипулативно и индоктриниращо да се публикува такъв кадър, това е тема на широка дискусия. Но това, че той провокира и развълнува аудиторията, е симптоматично. Мисля си, ако беше героико-патетичен този кадър, ако беше милозлива тази грешка, дали тогава щеше да има толкова възмутени? Няма да скрия, че бяхме търсени с колегите и ни беше поставен въпросът ребром, почти ултимативно дали няма да вземем отношение и да наложим санкция. Подобни кадри са се случвали нееднократно и продължават в световните медии. Шанс или малшанс на фотографа е да улови такъв момент. Дали публиката няма право да тълкува подобни сюжети? Това също е тема на осмисляне и тълкуване според мен", беше обяснението ѝ.

По думите ѝ - "това, че нещо може да изглежда по определен начин и да се тълкува произволно в много от случаите, е особеност на демокрацията".

Няколко часа по-късно обаче СЕМ публикува официално прессъобщение, в което реагира на казуса със снимката от БНТ.

"Съветът за електронни медии призовава Българската национална телевизия да отстоява високите професионални стандарти при изпълнение на обществената мисия и да не допуска подвеждаща информация в редакционното си съдържание", се казва в публикацията, която беше разпространена от БТА.

В нея се допълва още, че СЕМ ще "следи за обективността и коректното отразяване на събитията от страна на обществения доставчик".

БНТ "изпрати" Кирил Петков с медиен скандал като за последно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца