СЕМ след новия мониторинг: БНТ и БНР спазват плурализма на гледните точки Снимка: © Unsplash

БНТ и БНР спазват плурализма на гледните точки в новинарските и актуално-публицистичните си предавания с политическа и икономическа тематика - това е констатацията на Съвета за електронни медии (СЕМ) след продължение на мониторинга над двете медии.

Заключението е на база наблюдение на програма "Хоризонт" на националното радио и на предаванията в националната телевизия за периода 18-24 юли. Предишният мониторинг беше от 10-17 юли и също не откри нарушения на Закона за радиото и телевизията.

Новият доклад е приет с мнозинство от три гласа и отразява резултатите от мониторинг, посветен на актуалните граждански протести в България и е разпространено в няколко програми на обществени и търговски доставчици на медийни услуги в периода 18 и 24 юли.

Наблюдението констатира, че темата за гражданските протести постепенно намалява като обем, без да престава да заема централно място сред темите на новините и актуалните предавания, извънредни предавания, включвания от парламента и протестите пред него, съобщава медийният регулатор.

Участието на експерти и политически наблюдатели в предаванията ориентират публиката в обществено-политическите събития и тенденции в развитието на българския демократичен процес, констатира СЕМ.

Един от изводите е, че БНР и БНТ предоставят на своята публика възможност да се запознаят с официалната позиция на държавата по важни въпроси на обществения живот, като едновременно с това отразяват и обществените настроения, свързани с антиправителствени протести и с искания за смяна на главния прокурор и цялата политическа система.


Прочетете още:

СЕМ не видя нарушения в БНТ при отразяване на протестите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ получава първия мандат от Румен Радев

2 месеца след парламентарните избори - президентът най-после дава ход на процедурата

07:24 - 05.12.2022

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022