Снимка: © Булевард България

Съветът за електронни медии смята, че БНТ и БНР спазват изискването за плурализъм на гледните точки при отразяването на антиправителствените протести.

"Обществените доставчици предоставят възможност на зрителите да се запознаят с официалната позиция на държавата по важни въпроси на обществения живот, едновременно отразявайки гражданските протести с критични спрямо управлението позиции. Институционалните, експертните и гражданските гледни точки присъстват в радио- и телевизионните предавания в ХОРИЗОНТ и БНТ1, като в съдържанието се отчитат и множество коментари и анализи от различни политически, партийни и неформални идейни перспективи.", се казва в съобщение на СЕМ.

Мониторинг на програмите е направен между 10 и 17 юли 2020 г.

В наблюдението на БНТ са взети предвид новинарските емисии "По света и у нас", сутрешния блок и публицистичните предавания "Още от деня", "Панорама" и "Референдум".

Според анализа на новините на БНТ - темата за протестите "доминира и надвишава като обем останалите вътрешни и международни теми в общия обем телевизионно съдържание.

Отчетено е "наличие на плурализъм на гледните точки, ... като съобразно активността за съответния ден на представителите на политическите сили, държавни институции и гражданското общество, в съдържанието се отчита тяхно участие".

СЕМ смята, че "Представянето на парламентарните политически сили е неравномерно в различните дни на седмицата,като наблюдението констатира за три дни от периода (11, 13 и 15 юли 2020 г.), че от извънпарламентарните партии само два партийни субекта („Да, България”/ Обединение„Демократична България” и „Достойнството на един народ”/ДЕН) са отразени и се открояват с активност.

"Да, България" са сред организаторите на протестите, като на 11 юли ръководството на партията участваше в премахването на забранения достъп до плажа край имението на Ахмед Доган в "Росенец".

Мониторингът отчита като положителна тенденция усилията на журналистическите екипи да фокусират вниманието на аудиторията върху призивите за ненасилие, толерантност, единство, мирно изразяване на гражданските позиции и цивилизовани отстояване на критични възгледи в условията на изострящо се политическо противопоставяне, се казва в доклада.

Решението на СЕМ идва на фона на неколкократните протести пред сградата на БНТ с искания за оставката на генералния директор Емил Кошлуков заради нарушения в обективността и плурализма, за които обществената медия отговаря по закон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен

ФБР е обискирало дома на Тръмп в търсене на документи за ядрени оръжия

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от съдебните власти да оповестят публично заповедта, с която ФБР е разрешило претърсването на имота