Снимка: © Булевард България

Съветът за електронни медии смята, че БНТ и БНР спазват изискването за плурализъм на гледните точки при отразяването на антиправителствените протести.

"Обществените доставчици предоставят възможност на зрителите да се запознаят с официалната позиция на държавата по важни въпроси на обществения живот, едновременно отразявайки гражданските протести с критични спрямо управлението позиции. Институционалните, експертните и гражданските гледни точки присъстват в радио- и телевизионните предавания в ХОРИЗОНТ и БНТ1, като в съдържанието се отчитат и множество коментари и анализи от различни политически, партийни и неформални идейни перспективи.", се казва в съобщение на СЕМ. 

Мониторинг на програмите е направен между 10 и 17 юли 2020 г. 

В наблюдението на БНТ са взети предвид новинарските емисии "По света и у нас", сутрешния блок и публицистичните предавания "Още от деня", "Панорама" и "Референдум".

Според анализа на новините на БНТ - темата за протестите "доминира и надвишава като обем останалите вътрешни и международни теми в общия обем телевизионно съдържание. 

Отчетено е "наличие на плурализъм на гледните точки, ... като съобразно активността за съответния ден на представителите на политическите сили, държавни институции и гражданското общество, в съдържанието се отчита тяхно участие". 

СЕМ смята, че "Представянето на парламентарните политически сили е неравномерно в различните дни на седмицата,като наблюдението констатира за три дни от периода (11, 13 и 15 юли 2020 г.), че от извънпарламентарните партии само два партийни субекта („Да, България”/ Обединение„Демократична България” и „Достойнството на един народ”/ДЕН) са отразени и се открояват с активност.

"Да, България" са сред организаторите на протестите, като на 11 юли ръководството на партията участваше в премахването на забранения достъп до плажа край имението на Ахмед Доган в "Росенец".   

Мониторингът отчита като положителна тенденция усилията на журналистическите екипи да фокусират вниманието на аудиторията върху призивите за ненасилие, толерантност, единство, мирно изразяване на гражданските позиции и цивилизовани отстояване на критични възгледи в условията на изострящо се политическо противопоставяне, се казва в доклада. 

Решението на СЕМ идва на фона на неколкократните протести пред сградата на БНТ с искания за оставката на генералния директор Емил Кошлуков заради нарушения в обективността и плурализма,  за които обществената медия отговаря по закон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева

Заподозрян за убийството на Джамал Кашоги е арестуван в Париж

Халид Алотаиби беше издирван заради екзекуцията на саудитския журналист и дисидент

Кирил Петков пред Der Spiegel: Ще прилагаме закона без милост

"Оттук нататък България вече няма да е безгласен партньор от най-крайната периферия на Европа"

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"